Új helyszínen és új néven, vagyis a polgármesteri hivatal aulája helyett a Hagymaházban, illetve Városház Galéria helyett Hagymaház Galéria néven debütált csütörtökön Makó régi-új kiállítóhelye. Két helyi fotós, Kis Lajos és Mágori Dániel munkáiból álló tárlaton Karsai Ildikó, a galéria vezetője és Czirbus Gábor alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket. A Párbeszéd címet kapó kiállítást Dömötör Mihály fotóművész ajánlotta a vendégek figyelmébe. Az alkotásokat november 16-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

– Nagyon különleges és nagyon rendhagyó kiállítás, hiszen a képek szinte valóban párbeszédet folytatnak egymással, nem külön-külön, hanem közös paravánra kerültek a fekete-fehér alkotások – emelte ki Dömötör Mihály. A fotóművész elárulta, hogy félévszázada jár fotókiállításokra, de ilyenhez, mind ez a mostani makói, még nem volt szerencséje. – Hosszú alkotói folyamat végeredményét láthatja a szemlélődő, a koncepció Kis Lajos agyából pattant ki, miszerint a fényképek úgy követik egymást, mint versben a sorok és rímelnek is egymással – tette hozzá végül Dömötör Mihály.

A 37 esztendős Kis Lajos Makón született, Gödöllőn szerzett mérnöki diplomát, ezt követően előbb a fővárosban, majd a szegedi egyetemen tanult fizikát. – Mint minden kissrác, én is édesapám Zenitjével kezdtem el fotózni, eleinte mindent lekaptam – mondta mosolyogva. Fekete-fehér technikával dolgozik, kedvenc témája a természet. – A táj, a növények vagy az állatok hiányzó színeit a fény-árnyék játékkal pótolom, s ez ugyan úgy vissza is adja – árulta el Kis Lajos. Mind a mai napig kizárólag manuális objektíveket és gépeket használ.

– Tizennyolc esztendősen kezdtem el a fotózással komolyabban foglalkozni – vette át a szót a most 30 éves Mágori Dániel, aki szintén fekete-fehér technikát használ. A street-, vagyis az utcafotózás a fő témája. A legérdekesebb pillanatokat lesi, s örökíti meg. Nem mindig azonnal érthető képeket kreál, hanem a vaku játékával néha kicsit elvontra sikeredik a mű. A fotós szemének Makón a József Attila utca régi része a legkedvesebb, mivel a főtér felől fotózva egy gyönyörű ív rajzolódik ki, s ezáltal mindig látszik a házak homlokzata. A legtávolabbi utca pedig Izraelben fogta meg, egy aprócska jeruzsálemi sikátor.

Munkatársunktól. K.