Az ünnepség a Kossuth téren kezdődött, az I. világháborús emlékműnél. Közösen elénekelték a magyar Himnuszt, majd ezt követően ünnepi beszédet mondott Cseri Tamás képviselő, aki Arany János: Toldi estéje művéből vett idézettel kezdte szónoklatát.

„Több évtizednyi béke után hajlamosak vagyunk elfelejteni, mekkora ára is volt a múltban ennek a mostani békés jelennek. Ezért itt, Hódmezővásárhelyen, már hagyománnyá vált, hogy a képviselőtestület és a helyi laktanya katonái leróják kegyeletüket a múltszázad két nagy háborújának áldozatai előtt” – hangzott Cseri Tamás beszéde során.

Imát mondott dr. Alácsi Ervin János százados, tábori lelkész, majd áldást mondott Bán Csaba református lelkész.

Elsőként a Pásztor János által készített lovas szobrot koszorúzták meg.

A tömeg átvonult a II. világháborús emlékműhöz, hogy a XX. század másik nagy háborújának áldozatai előtt is leróják kegyeletüket.

A tiszteletadásban a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara volt segítségükre, vezényelt Kovács István őrnagy.

A koszorúzások a díszsírhely-parcellában (Kincses temető) dr. Rapcsák András polgármester és Csorba Mihály dandártábornok, alpolgármester síremlékeinél, 1. és 2. világháborús hősi halottak síremlékeinél (Katolikus temető), a volt szovjet hadsereg katonáinak emlékművénél, szerb, montenegrói hősi halottak keresztfáinál (Katolikus temető) és a Levente emléktáblánál (Szent István templom) folytatódtak.

 

 

G.

További fotók: