Csütörtökön este zajlott egy országos figyelemfelhívó, társadalmi célú sportesemény, melynek egyik helyszíne Szegeden a Városi Sportuszodában volt. Egyidőben hasonló rendezvényt szerveztek Budapesten, Debrecenben és Pécsett is.

Október 29-e (2004 óta) a pikkelysömör világnapja. Az „Úszók Éjszakája” kezdeményezés a szegedi bőrklinikáról indult, majd országosan elterjedté vált, négy egyetemi klinikán valamint Kaposvárott rendezték meg az elmúlt években. Arról, hogy hogyan is, Prof. Dr. Kemény Lajost, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tanszékvezető egyetemi tanárát kérdezte portálunk: „A pikkelysömör világnapján évente azt csináltuk, hogy volt egy-egy sajtótájékoztató, ahol unalmas professzorok kiültünk, és a sajtó képviselőinek kérdéseire válaszolgattunk, amire az égvilágon senki nem volt kíváncsi. És úgy gondoltuk, hogy inkább egy olyan eseményt szervezünk – a szokásos sajtótájékoztatók helyett –, amikor ismert emberek, világbajnokok, olimpikonok, híres sportolók, politikusok jönnek el a rendezvényre, mert az már érdekesebb a közember számára is. Ugyanis, ha olyan emberek, akiket ismer az adott közösség, állnak ki együtt egy betegség érdekében, akkor ez rögtön érdekessé teszi az ügyet.”

A pikkelysömör (psoriasis) egy bőrbetegség, ami a bőrt, körmöket, ízületeket, nagyon ritkán a nyálkahártyákat érinti. Krónikus, kiújulásra hajlamos betegség, gyakran hosszú teljesen tünetmentes szakaszok súlyos bőrtünetekkel járó szakaszokkal váltakoznak. Elterjedtsége Magyarországon 2% körül van. Kialakulásában veleszületett hajlam és környezeti, „provokáló” faktorok is szerepet játszanak. Nem fertőző betegség. (forrás: Wikipédia)

Az eddigi években egy olyan városok közötti verseny zajlott, ami úgy épült fel, hogy pontosan egy óra alatt hány métert úsztak a résztvevők, és az a város nyert, ahol többet. Ezt úgy kapták meg, hogy mérték és összesítették minden városban, mindenki leúszott hosszát. Így jött ki, hogy tavaly összesen, az 5 városban, több mint 100 ezer métert úsztak a sportolók. Ebben az évben azonban nem a városok vetélkedtek egymással, hanem a tavalyi kollektív, közös teljesítményt igyekeztek megdönteni, tehát a cél a 110 ezer leúszott méter volt.

Megkérdeztük Joób Mártont, háromszoros világbajnok, olimpikon kenus, önkormányzati képviselőt is jelenlétének miértjéről. Így válaszolt: „Feladatom az, sportbizottság elnökeként, hogy minél több sportoló legyen, minél több fiatal sportoljon és egészséges életet éljen. Ezért sokat teszünk, hogy az utánpótlást erősítsük, úgyhogy ezért is jó látni, amikor egy ilyen rendezvényen több százan megmozdulnak, és itt vannak. De szeretnénk tovább is erősíteni, mert nagyon sok betegség elkerülhető az aktív sportolással, én azt szeretném, hogy a fiataljaink ne a táblagép, ne a számítógép előtt töltsék a délutánjaikat, hanem értelmes módon használják ki az iskola utáni szabad óráikat.”

(Joób Márton képünkön középen, öltönyben)

A szegedi rendezvény, a maga 268 nevezett versenyzőjével, sikeresnek mondható. A kisgyerekektől a Tiszavirág Szeged Diapolo vízilabdacsapatig számos személyt megmozgatott, a szó szorosabb értelmében is.

„A rendezvény kapcsán jött hozzám az egyik anyuka, hogy megköszönje azt, hogy lehetővé tettük új terápiás eljárásokkal, hogy a gyermeke vízilabdás legyen. Mert egyébként a bőrön megjelenő tünetek, részben a gyereket zavarták, másrészt a sporttársait is zavarták – mégha tudják is, hogy ez nem fertőzéses dolog. Az új terápiás lehetőségek viszont gyakorlatilag teljesen tünetmentessé tették, és ő is itt úszik a többiekkel” – számolt be büszkén a helyi sikerről Prof. Dr. Kemény Lajos. Azonban egy makroszintű elismerést is elmesélt, miszerint: „Az európai ingerszintet is elérte a rendezvényünk, ugyanis a múlt évben a fél európai Bőrgyógyászati Társaságok arról beszéltek, hogy Szegeden milyen eredményes kezdeményezések vannak, olyannyira, hogy az Európai Bőrgyógyász Akadémia is támogatta a rendezvényt. És Brüsszelben pont ugyanolyan eseményt szerveztek, mint Magyarországon.”

Tehát szögezzük le: a pikkelysömör nem, a sportszeretet viszont fertőző. Ráadásul a tudomány mai állása szerint ez a bőrbetegség nagyon eredményesen gyógyítható.

 

 

G.