A hazai televíziózás rövid története

A mozgókép sugárzásának fejlődése hosszú ideig tartott, hazánkban 1957 márciusától indult kísérleti adásokkal a Magyar Televízió. Ahogyan egyre több háztartásban kapott helyet a televízió, úgy vált igénnyé, hogy mind a műsoridőt, mind a csatornák számát növeljék. Eleinte igazi családi eseménynek számítottak az adások. Kicsit több mint tíz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a fekete-fehér televízió mellett megjelenjen a színes technika, 1969-ben került sor az első színes televíziós adásra. Körzeti stúdiók alakultak, amelyek a helyi történésekről számoltak be, majd az 1980-as években külföldi példára alapozva kezdődött meg a kábelhálózatok kiépítése, melyek egyre szélesebb kínálattal jelentek meg a piacon. Az igazi televíziózás-történeti kuriózumnak számító 1961-es Ki mit tud? –tól hosszú út vezetett napjaink A Dal és egyéb tehetségkutató műsoraiig, hogy a kábelszolgáltatóknál elérhető több száz hazai és külföldi csatorna kínálatáról már ne is szóljunk. Egy azonban biztos, az évekkel, a piaci kínálatban megtalálható televízió típusok is rendkívül sokat változtak.

Fekete-fehér televíziótól a Smart tv-kig

A hagyományos képcsöves technológiával gyártott készülékek egyre kisebb számban vannak jelen a piacon. Aki ilyet szeretne venni, az manapság jórészt már csak használtan teheti meg ezt, hiszen a szaküzletek polcain sík-képcsöves, folyadékkristályos és egyéb, a hagyományos képcsövesektől eltérő technológiával működők sorakoznak. Egyre több háztartásban kap helyet az okostévé, és ahol még nincs, ott is sokan tervezik annak beszerzését. A Smart televízió előnyeinek kihasználásához internetkapcsolatra van szükség, de mivel szinte már minden háztartásban megtalálható ez is, így az optimális kihasználás is megvalósítható. Köszönhetően az okos televízió kínálta lehetőségeknek, a számos csatorna, valamint a teletext mellett video beszélgetéseket folytathatunk, játszhatunk, böngészhetünk a világhálón, vagy a nyaralás képeit nézhetjük vissza nagyképernyőn. A fejlettebb televízió készülékek már nem csak kábeles csatlakozással, de wifin keresztül is fel tudnak lépni a netre. A bestbyte.hu és a televízió online vásárlása a legjobb választásnak bizonyulnak akkor, ha a korszerű technológia minden előnyét szeretnénk otthonunkba varázsolni.

Televíziózási szokások napjainkban

Az MTV egyeduralma után manapság a kereskedelmi csatornák uralják a piacot. A reklámokkal teletűzdelt műsorok azonban jelentősen megváltoztatták a televíziózási szokásokat. Ma negyedóránként másik csatornát nézünk, sokszor azt is elfelejtjük, milyen film ment egy-egy tízperces reklámblokkot megelőzően. Ma már a fő műsoridő sem kategorizálható be egyértelműen, és legtöbben nem a komoly kérdéseket feszegető adások mellett teszik le a voksot, sokkal inkább a könnyed, gondolkodásra garantáltan nem serkentő típusokat választják. Ezt a kereskedelmi csatornák ki is használják, és a televízió előtt ülőket olyan színvonallal árasztják el, amely nem biztos, hogy a minőségi tévézést szolgálja. A valóságshow-k és tehetségkutatók mellett a sorozatok is nagy népszerűségnek örvendenek. S ha lemaradtunk volna egy-egyrészről, és az előre rögzítés lehetőségével sem éltünk, akkor a világhálón is bármit újranézhetünk a megfelelő oldalakra kattintva.