Az ünnepség a Városháza előtt kezdődött, melyen Fekete Emil versmondását követően megkoszorúzták az ’56-os emléktáblát, valamint a kopjafát. Majd átvonultak a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ színháztermébe.

Itt Zsótér Károly polgármester tartotta meg ünnepi beszédét: „1956 októberében nagyon sok embernek kellett egész életére kiható döntést hoznia. Talán, nem is tudták, hogy nem csupán az ő, hanem gyermekeik, unokáik életére hatott ki, és az egész mai magyarságra. Mint ahogy történelmünk szabadságharcai nem csupán a jelenre hatottak, ugyanis legyőzték őket, és mégsem volt ez vereség. Legyőzetve való győzelem.”

Majd a Mindszenti Általános Iskola Dózsa-telepi Tagintézmény tanulóinak ünnepi műsorát tekinthették meg a megjelentek,

valamint a Városi Vegyeskar előadását.

Végezetül a „Mindszent Városért” kitüntetés ünnepélyes átadása következett, a nap legemelkedettebb pillanatai. Zsótér Károly hálás, baráti szavakkal vezette fel Vida Mihályt, Miska bácsit, aki az idei év kitüntetettje lett. Vida Mihály a városért tett kiemelkedő tevékenységéért kapta a megtiszteltetést, azért a kutatói és lejegyzői munkáért, amelyet a város és a környék viszonylataiban tett (családfa, 10 Mindszent határában álló kereszt történetének és a 6 tanyasi iskolák történetének lejegyzése stb.).

„Én így próbáltam tenni falunkért, most már városunkért, több-kevesebb sikerrel. Köszönöm szépen nagyon jól esett” (ti. a kitüntetés) – fogalmazott Vida Mihály. Majd hozzátette, hogy sajnálja, hogy felesége már nem lehetett jelen, és a megjelentek egy vendégségre invitálta.

 

 

G.

További fotók: