A forradalom emlékezetét a Visszhang Utcai Olvasókör minden évben megünnepli, nem volt ez másként az idén sem. Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt a hagyományt, a közös emlékezés tradícióját köszönte meg elsőként az olvasókörnek, és ahogy ő fogalmazott: „Hódmezővásárhely büszke lehet az olvasóköreire, hiszen Kossuth Lajos ideje óta ők tartják életben a hősi kultuszt, és emlékezik.

„1956 a jelenlévőknek átélt történelem. Nagyon sokan, akik itt ülnek, megélték nem is csupán 1956 őszét, hanem az odáig vezető ’50-es éveket. Nagyon kevesen tudják megítélni ’56-ot azok közül, akik nem élték végig a második világháború befejezését, illetve az azt követő Rákosi-diktatúrát.” Majd a Kádár-rendszer ambivalens megítélésére tért ki beszédében a miniszter: „Megtorlásként emberek százait végezték ki Kádár János vezetésével, itt voltak az oroszok, hogy eltapossák a forradalmat, több tízezer embert börtönöztek be, s 200 ezer ember menekült el az országból. Ha megkérdezném az embereket, hogy éltek a 70-es, 80-as években, talán a teremben ülők többsége azt mondaná jobban, mint ma. Ezt az ellentmondást, hogy vajon vérrel és gyilkossággal lehet-e jólétet teremteni, és hogy a vér és a gyilkolás valaha megbocsájtó-e, ezt a dilemmát kell mindenkinek végiggondolnia. Az én generációm azt mondja, nem létezik olyan jólét, mert a jólét alapja mégiscsak a szabadság. Az elmúlt 25 év úgy telt, hogy a mi társadalmunk nem büntette meg a bűnösöket. Nevetséges, hogy 90 éves embereket próbálunk most bíróság elé citálni, ezt 1990. május 2-án kellett volna. Tehát elmulasztottuk, hogy a bűnöket számon kérjük. De nem mulasztjuk el az emlékezést, hála a Visszhang Utcai Olvasókörnek. Ha van emlékezés, az mindig egy lehetőség. A hősöknek köszönhetjük azt, hogy ma szabadságban és demokráciában élünk.”

A beszéd után ünnepi műsor következett, amit Haranghy Géza, a Kárász József Irodalmi Kör tagja adott elő. A vacsora alkalmával pedig felszolgálták a ragulevest, valamint a marhapörköltet, amely 3 bográcsban rotyogott.

ÉR.