A makói önkormányzat pénteken délután a Csanád vezér térre hívta azokat, akik közösen kívántak megemlékezni az 1956-os forradalom mártírjairól. Czirbus Gábor alpolgármester ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy 59 esztendővel ezelőtt a magyar nép megelégelte a kommunista elnyomást és az utcára vonul szabadságának kivívása érdekében.

A Szent István Egyházi Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjai látványos előadásukkal repítették vissza a jelenlévőket abba a korszakba, mikor munkások, parasztok és értelmiségek közösen úgy döntöttek, hogy együtt lerázzák a rabigát. A kopjafánál felállított színpadon még az elnyomók, Sztálin és Rákosi is megjelentek – igaz, csak fényképen.

Az alpolgármester kiemelte: 1956 őszén hirtelen kitavaszodott, Budapesten néhány óra leforgása alatt több százezer duzzadt a tüntetők hada. A fellángolás sajnos kudarcra ítéltetett, ugyanis a magyar nép magára maradt, senki sem segített rajta, így a szovjet elnyomók ismét diadalmaskodtak és leverték a szabadságért harcolókat.

A makói ünnepségen a diákok ezt, valamint a harcok utáni megtorlást is színpadra vitték. Az előadás után megkoszorúzták a kopjafát. Lázár János, a térség országgyűlési képviselője is elhelyezte a megemlékezés virágait. A város nevében pedig Farkas Éva Erzsébet polgármester koszorúzott.

Munkatársunktól. K.