A mindszenti csatornázás projektjének zárásán kérdeztük az államtitkárt arról, hogy miként támogatja a határon túli magyarság megemlékezését az ’56-os forradalomra.

„Én személy szerint október 24-én együtt fogok koszorúzni, illetve utána ünnepelni határon túlról érkező családokkal. Ez azért lesz 24-én, mert ugye a Kárpát-medence többi országában nem ünnepnap a 23-a, lehet, hogy eljön még ez az idő is… De mindenképpen az a fontos, hogy a határon túli emberek is be tudnak kapcsolódni az anyanemzetnek az ünnepébe, ez azt mutatja, hogy megérte az a törekvés, amit az elmúlt években megtettünk a kettős állampolgársággal, a sokkal nagyobb odafigyeléssel az ő életükben is, mert ez őket is erősíti.” Majd így folytatta:

##audio:2458##

Azt is kiemelte, hogy nagyon sokan megemlékeznek az ottani országokban is, most már szabadon, legyen az akár Felvidéken, akár Kárpátalján, akár pedig Délvidéken vagy Erdélyben.

Majd a Civil Információs Centrumok eredményességéről, finanszírozásáról kérdeztük:

„Sokan – Nyugat-Európa felől – azt gondolják, hogy a civil élet csak az a néhány tucat norvég vagy más pénzekből támogatott civilszervezetekből áll. Ezzel szemben Magyarországon, bejegyzetten is, 55-60 ezer civil szervezet működik – kis összegekből, abszolút az embereknek és a civil szervezőknek a törekvéséből és jó szándékából, valamint a mindennapi küzdelmeiből. Ezek a civil szervezetek, legyenek azok fogyatékos üggyel, ifjúsági, sport vagy bármilyen más területtel kapcsolatosak, én azt gondolom, hogy nagyon fontos, hogy beépüljenek a társadalomba, és nagyon fontos feladatot látnak el.”

Az államtitkár szerint azért fontos az állami tevékenység, amelyet a megyei központokkal is rendelkező Civil Információs Centrumok végeznek, mert így ezeken keresztül is megkapják az információkat, a támogatást, a pályázati lehetőségeket a szervezetek.

„Talán ennek az eredménye is az, hogy a civil pénzek az elmúlt években átláthatóvá váltak, és ennek az eredménye az is, hogy például most már a közmunkaprogramban egyesületek és szervezetek is foglalkoztathatnak embereket, akiknek adott esetben éppen nincsen munkájuk, de ezen keresztül munkához, feladathoz és – ami nem utolsósorban fontos, hogy – jövedelemhez is juthatnak. És ezek mind-mind tulajdonképpen a civilszervezetektől érkezett észrevételek eredményeképp születtek meg.”

Aztán azt emelte ki Soltész Miklós, hogy a szervezett(ebb)ség, az összefogott(abb)ság segítség tud lenni, és úgy is határozták meg a feladataikat az Információs Centrumoknak ebben az évben, hogy segítsék a megyei szervezeteket, összegyűjtsék és támogassák pályázatokon keresztül. Az alapján kapták meg az egyes Centrumok a támogatásaikat, hogy mennyi ember lakik az adott megyében, valamint hány civilszervezet működik a területen.

Azonban a határ menti megyék kiemeltebbek a támogatás viszonyában, ugyanis a szomszéd országokkal határos területeknek tartaniuk kell a kárpátaljai magyarsággal a kapcsolatot – fogalmazott az államtitkár. Annak érdekében – folytatta –, hogy azok a határon túli szervezetek is, akik egy osztálykirándulást megszerveznek, akár egy kulturális rendezvénnyel települések közötti kapcsolatot tartanak az anyanemzettel, az ő munkájukat is segítsük. Ilyen értelemben, én azt gondolom, hogy egy jó elmozdulás történt az utóbbi éveken, és idén is.

 

G.