Mikor szakmád lesz, a fád is termőre fordul! – mottóval indult el csütörtökön a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola tankertjében 130 facsemete elültetése. – A Növényi Diverzitás Központtól kaptuk ajándékba a tájjellegű alma-, cseresznye-, meggy-, szilva- és barackfákat – nyilatkozta Horváth Zoltán igazgató. Minden egyes elsősnek jut egy, a nevére szóló fa, melyet elültet. Ezen kívül egy úgynevezett fatérkép is készül, melyen nyomonkövethetőek a növények és gazdáik.

A szakmunkásvizsgára, illetve az érettségire már elvileg termővé fordul a gyümölcsös. A tervek szerint ekkor együtt kimennek és megnézik, miből és mennyi termett. – Ez egy örökbefogadás is, hiszen a mostani elsősök évek múltán is kijárhatnak a tankertbe és figyelhetik fájuk gyarapodását és élvezhetik gyümölcseit – tette hozzá az intézményvezető. A faültetésből hagyományt szeretnének teremteni, s ezáltal megújulna és bővülne a gazdaság gyümölcsfa-állománya.

A gyakorlat során a diákok folyamatosan dolgoznak a tankertben, így tavasszal és ősszel metszik a fákat, nyáron öntözik, illetve rendbe tartják a környezetét is. Csabai Károly Dávid is elültette csütörtökön a maga csemetéjét. – Családom is a mezőgazdaságból él, otthon elsősorban szarvasmarhákat tartunk, ezért döntöttem el, hogy én is ezzel akarok majd foglalkozni – mondta a 17 esztendős csanádpalotai fiú. Károlyt elsősorban a mezőgazdasági gépek érdeklik, ezért ezt is tanulja, vagyis gépészetet. – Még a 12 esztendős öcsém is kiveszi részét a munkában, amint megszereztem a szakmát és leérettségiztem továbbviszem a családi vállalkozást – tette hozzá a palotai diák.

Az iskola tankertje szinte úgy működik, mint egy valódi gazdaság. – Most érett be a tök, amit leszedtünk, a céklát pedig már megmostuk, becsomagoltuk és felcímkéztük, így ki is lehet szállítani a helyi konyháknak – emelte ki Horváth Zoltán. Ezen kívül a makói piacon, de az iskola aulájában is folyamatosan lehet a diákok által termelt zöldségeket, gyümölcsöket, virágokat megvásárolni. A hatékonyság érdekében hamarosan egy terményelőkészítőt is átadnak, így fel tudják dolgozni – például lekvárnak – a gyümölcsöket. A 4 és fél hektáros területen van szőlő és gyümölcsös, kertészet, üveg- és fóliaház, valamint állattartással is foglalkoznak.

Munkatársunktól. K.