A vásárhelyi Belvárosi Olvasókör minden nemzeti ünnepkor megemlékezést tart. Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére idén október 22-én, csütörtökön a Cseresnyés Kollégiumban gyűltek össze – mintegy 180-an – a tagok.

Az esten Lázár János mondott beszédet. Az országgyűlési képviselő, miniszter megköszönte, hogy az olvasókör minden évben fejet hajt az 1956-os események előtt. – Az itt lévők többsége átélte a forradalmat, így emlékezéskor a tapasztalataira gondol. Azok tudják legjobban átadni a fiataloknak, mi is történt valójában, akik ott voltak – mondta a politikus.

A miniszter megemlítette, hogy az akkori hatalom egészen az 1980-as évek közepéig próbálta „meg nem történtté” nyilvánítani a forradalmat. A legtöbb fórum és könyv azt sulykolta az emberekbe, hogy felejtsenek, valamint azt, hogy a magyarok nem hősök, hanem háborús bűnösök voltak.

– 1848-ra mindenki emelt fővel emlékezik, míg 1956-ot sok vita övezi. Sokan nosztalgiával tekintenek arra az időszakra – folytatta Lázár János. Véleménye szerint ezt kiválóan bizonyítja, hogy Kádár János a mai napig az egyik legnépszerűbb magyar politikai személyiség.

– Mindenkinek a saját döntése, hogyan vélekedik 1956-ról, de ami azt követően történt, az megbocsáthatatlan bűn. Kádár János 1957-58-ban négyszáz embert kivégeztetett, több tízezret bebörtönzött, ami emiatt 200 ezer ember elhagyta az országot – fogalmazott a miniszter, aki a forradalom előzményeiről is beszélt. Magyarországon 1950-55 között 1 millió 300 ezer ember ellen indult eljárás, közülük 600 ezren börtönbe is kerültek.

– Mindenkitől elvettek valamit, az éhezés közelébe juttatták az országot. Mindezek miatt fontos a Belvárosi Olvasókör estje, hogy megbeszéljük, hogyan viszonyuljunk ahhoz, hogy egy vérben született Kádár-rendszernek voltunk a haszonélvezői – mondta Lázár.

A rendezvényt több műsor is színesítette. Többek között felléptek a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola diákjai és a Belvárosi Olvasókör népdalköre is.

Megyeri József