Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze tartotta a rendhagyó történelemórát, melysorán az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó nők és gyerekek szerepét jártakörbe előadása során.

„Ez annyiban újszerű most az Emlékpontban, hogy én úgy gondoltam – személyesen –, erre nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen mindig csak a hősökről, mindig csak a férfiak szerepéről esik szó, és mindig csak Budapestről” – fogalmazott portálunknak az előadó.

Természetesen azért a szóba került nők és gyerekek között voltak fővárosiak is, akik véletlenül, ártatlanul, az utcai harcokban haltak meg, de olyanok is, akik vidéken, például Békés megyében születtek, és onnan kerültek fel Pestre, keveredtek bele a forgatagba.

A fiatalok esetében is hasonló dolgokat lehet megállapítani, vagy hazafias ösztönből vettek részt a forradalomban, vagy korukból adódóan kerültek bele a történelmi eseményekre.

Kérdeztük Nagy Gyöngyit, hogy a szegedi és vásárhelyi nagygyűlések alkalmával vannak-e jelentős női alakok. Úgy fogalmazott, hogy nincs tudomásom arról, hogy Hódmezővásárhelyről lányok is belekerültek volna ebbe a sodrásba, és felmentek volna Budapestre. „Inkább a nők azért fontosak a forradalmi események kapcsán (is), hiszen ők az életnek a továbbadói” – szögezte le Nagy Gyöngyi.

Az előadásra, rendhagyó történelemórára érkeztek fiatalok a Németh László Gimnáziumból, Hódmezővásárhelyről, de Szegedről is, a Csonka János Szakképző Iskolából is. A résztvevők kaptak egy rövid tesztet is, amelyen olyan információkat kérdeztek meg tőlük, amelyek elhangoztak az előadás során.

 

G.