Nem beszédekkel tarkított ünnepséggel, hanem látványos színpadi előadással emlékeztek meg csütörtökön Maroslelén az 1956-os forradalom mártírjairól. Egykori, fekete-fehér filmhíradós bejátszásokkal, jól megválasztott zenékkel és versekkel tarkított produkciót láthatott-hallhatott a faluház nagytermének közönsége.

A műsor egyik megálmodója az iskola magyar-történelem szakos tanárnője, Nagy-György Anna. – Elsősorban a nyolcadikosokra építettük az előadást, de a kisebbek is kaptak szerepeket, hogy közelebbről megismerhessék ezt a fontos történelmi eseményt – nyilatkozta a pedagógus. Még a legidősebbek sem tanulták az október 23-ai eseményeket, de előtte a tanórákon elbeszélgettek velük az 59 esztendeje történtekről.

Mivel alsósok is helyet foglaltak a nézőtéren, így arra törekedtek a felkészítők, hogy minél kevesebb narrációval, inkább a látványra fektetve a hangsúlyt mutassák be 1956-ot. Az egykori forradalom jelszavait skandálták a színpadon a diákok, amit a széksorok felől érkező lövések szakítottak meg. A nézők közül többen is összerezzentek erre, de ez is volt a cél.

Az intézményben az idei tanévben kezdő magyartanárnő, Danyi Ildikó is kivette a részét a darab betanításából. – A műsor szövege körülbelül egy hónapja állt össze, zenéket és videó-bejátszásokat gyűjtöttünk hozzá, a próbákat pedig két hete kezdtük el – avatott be a részletekbe a fiatal tanító. Veszelovszki Richárdnak is jutott szerep az előadásban. – Egy rikkancsot alakítottam, aki a Szabad Népet osztotta szét az utcán összegyűlt embereknek – tudtuk meg a hetedikes fiútól. Az órákon még nem tanultak 1956-ról, de nagyon tetszett neki, ahogy a próbák során egyre jobban megismerhette az akkori eseményeket.

Munkatársunktól. K.