Nagy Sándor városfejlesztésért felelős alpolgármester a mai napon jelentette be az SSC Szeged program indítását a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán.  A kezdeményezéssel a város célja, hogy üzleti szolgáltató központokat (úgynevezett Shared Service Center-eket, SSC-ket) telepítsenek le Szegeden és ezzel magas hozzáadott értékű munkahelyeket teremtsenek a városban, nemzetközi munkakörnyezetben, amelyek az átlagnál magasabb béreket és jó előremeneteli lehetőségeket kínálnak a frissdiplomás fiataloknak. A programhoz a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi és Bölcsész kara mellett szegedi cégek is csatlakoztak.

„Célunk, hogy a város felkerüljön a magyarországi SSC-k térképére és megteremtsük a szükséges hátteret az üzleti szolgáltató központok letelepedéséhez. A programmal új perspektívát szeretnénk nyújtani a szegedi pályakezdőknek és hozzá szeretnénk járulni a hazai szolgáltató központ-iparág magyarországi bővüléséhez, a magyar munkaerőpiac egészséges fejlődéséhez” – mondta Nagy Sándor alpolgármester.

Az SSC programot az hívta életre, hogy évente 4-5000 jól képzett, idegen nyelveket beszélő diák végez a Szegedi Tudományegyetem nappali tagozatán. Az intézmény, amelynek falai között a szolgáltató központok számára fontos ismereteket fokozottan építik be a tananyagba, rendre jól szerepel a nemzetközi rangsorokban is. A londoni Quacquarelli Symonds cég legfrissebb, 2015/2016-os felsőoktatási világrangsorára négy magyar egyetem került fel és a Szegedi Tudományegyetem érte el a legjobb  eredményt közülük. A frissdiplomások jelentős része azonban ma Budapesten vagy külföldön keres munkát. A város viszont szeretné megtartani a fiataljait. A program nem csak a képzett munkaerőre épít, hanem a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft-re is, amelynek többek között az a feladata, hogy segítse Szeged fejlesztését. Ezért alakították ki az egyablakos befektetői szolgáltatást, ami lehetőséget nyújt a cégek számára, hogy könnyen és gyorsan jussanak információhoz, segítsék őket a letelepedésben és a magas színvonalú helyi szolgáltatások mielőbbi megtalálásában.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) is támogatja a szegedi kezdeményezést, mivel a cél közös: professzionális segítséget nyújtani a Magyarországon befektetni szándékozó külföldi vállalatoknak.

„Szeged az a város, ahol a tudás találkozik a tradíciókkal. A HIPA támogat minden olyan kezdeményezést, amely a szolgáltató központok vidéki letelepedését elősegíti.” – mondta Simon Gábor a HIPA Befektetésösztönzési főosztályvezetője.

A következő egy évben 9 százalékos létszámbővítést tervez az a csaknem 30 magyarországi üzleti szolgáltató központ (SSC), amely részt vett a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) legfrissebb felmérésében. Ez a növekedés 2000 új munkahely létrehozását jelentheti az összesen 40 ezer munkavállalót foglalkoztató szektorban. A Budapesttől csupán másfél órára lévő és erős munkaerő-utánpótlással rendelkező Szeged jó eséllyel indulhat ebben a bővülésben.

Forrás: Farkas Zsolt