Az elmúlt egy év legnagyobb vihart vert eseményével, a Makói Víziközmű Kft. pénzszivattyú voltával indítottuk a beszélgetést. Czirbus Gábor vázolta a legfrissebb fejleményeket: 2006 és 2014 között a 6 fős vezetőség összesen 714 millió forintnyi jutalmat kapott, ezen kívül pedig 300 millió forintos munkát végeztek el a víziközmű helyett.

Majd Farkas Éva Erzsébet ismertette az eddigi eredményeket. Kiemelten kezelik – az eddigi gyakorlattól eltérően – a makói vállalkozókat. A közmunkások bérét, valamint a babakötvényt megemelték. Játszótereket újítottak fel. A városi tulajdonban lévő sportlétesítményekben 50%-es kedvezményt biztosítottak Makó kártyával. A makói sportegyesületek ingyen vehetik igénybe a városi sportcsarnokot, amiért eddig fizetniük kellett. A 70 év felettiek részére ingyenessé tették a hulladékszállítást. Minden karácsonykor 5000 forintos étkezési utalványt adnak ezentúl a 70 év felettieknek, valamint rendbe hozatták a belvárosi nyugdíjas klubot. Az Önkormányzat épületét, ami a korábbi években elhanyagolásra került, felújítatták, a városháza épületébe elhelyezték a járási hivatalt és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, így könnyebbé téve a makói polgárok számára az ügyintézést. Felére csökkentették a mezőőri járulékot. A makói piacon január 1-jétől eltörlésre került az őstermelők által fizetett helypénz. A kedvezmény igénybevételéhez csupán az kell, hogy az árusítani kívánó legalább 3 éve regisztrált őstermelő legyen, azaz rendelkezzék őstermelői igazolvánnyal, az abban feltüntetett termékeket kell árusítania, s makói állandó bejelentett lakcímmel kell rendelkeznie. A nem lakáscélú ingatlanok bérleti díját 2015. évben nem emelték, sőt a makói vállalkozóknak, akik nem halmoztak fel tartozást az önkormányzat 20%-os bérleti díj csökkentést hajtott végre.

A jövőben két nagy állami beruházás megvalósítása vár Makóra: az egyik a Makovecz könyvtár, valamint a Makovecz Gyógyfürdő bővítése. Emellett a megyei Területi Operatív Program keretén belül több projekt megvalósítását tervezi az önkormányzat (például ipari park bővítése, Csipkesor Sétány, Honvéd városrész rehabilitációja), valamint kisebb önkormányzati pályázatok is szerepelnek a tervek között (egészségügyi-szociális szolgáltatásokat biztosító épületek felújítása).

ÉR.