Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára az M1 – Ma reggel című műsorában kifejtette, a közeledő objektum kisbolygó (aszteroida), néhány száz méter átmérőjű kis szikla. Szenzáció annyiban, hogy eléggé közel merészkedik hozzánk – valamivel távolabb, mint a Hold, de ez elég közelinek tekinthető – fejtette ki.

Az előrejelzések szerint a legközelebb 31-én délben lesz – 410 ezer kilométeres távolságra -, ez aa láthatóság szemszögéből Magyarországnak nem éppen kedvező időpont. Talán a kora esti órákban lehet majd valamit látni belőle, de gyorsan halad és halvány lesz, ezért nem szenzációs látványosság. Hozzátette, szakmailag megfigyelése azért érdekes, mert elmozdulása a csillagos égi háttérhez képest szembeötlő.

Kifejtette, megnyúlt pályájú égitestről van szó, amely éppen napközel táján száguld, ezért is viszonylag nagy relatív sebessége a Földhöz képest. Ha becsapódna, néhány kilométeres krátert vájhatna a felszínbe és lokális katasztrófát okozna, de nem fog becsapódni.

Magyarázata szerint a 2015 TB 145 harmincszoros Föld-átmérőnyi távolságban halad el mellettünk, ami nem súrolás, inkább csak csillagászati értelemben érdekes.

Forrás: hirado.hu