– A jégkorszaknak az ember a legnagyobb túlélője, ezért arra voltunk kíváncsiak, a kisdiákok számára mit jelent ez, hogyan vélekednek róla, illetve mi fogta meg őket leginkább az intézményünken november 9-ig megtekinthető vándorkiállításon, a Jégkorszakon – nyilatkozta Szikszai Zsuzsanna, a makói József Attila Múzeum igazgatója. A gyermekek rajzban mutatták meg, mi érdekelte őket a legjobban ezen a tárlaton. A Hogyan élt az ősember? pályázatra 199 alkotást küldtek be.

Szeptember végén hirdették meg a pályázatot. – Eleinte alig száz rajzot kaptunk, de az utolsó két napban szinte ugyanennyi érkezett, úgy látszik a többség a határidő végéig várt vele – mondta mosolyogva az intézmény vezetője. Öt korcsoportban hirdettek szerdán eredményt. Az óvodásoktól kezdve egészen általános iskola ötödik osztályig rajzoltak a gyermekek. A 25 legjobb munka alkotóját díjazták, de ajándék nélkül senki sem maradt, mind a 199 kis rajzos kapott ajándékot.

Tóth Bojtorján lerajzolta, ahogy kardfogú tigris leterít egy mamutot, egy másik pedig ahogy megijeszt egy újabb hatalmas növényevőt. Humor is került az alkotásba: egy jégkori ember kezében lóg egy motkány – a Jégkorszak című animációs film egyik főszereplője – , ami természetesen mit is tarthatna a mancsában, mint egy makkot. A negyedikesek korcsoportjában ezzel a rajzzal a kiszombori Bojtorján a harmadik díjat kapta. A makói Kálvin iskolában tanuló Horváth Bianka Viktória egy barlangot rajzolt, amiben ősemberek élik mindennapjaikat. – Azért ezt választottam, mert sejtettem, hogy a többiek úgy is mamutot vagy kardfogú tigrist alkotnak, én mást akartam – árulta el a 9 esztendős kislány.

Eredmények. Óvodások kategóriájában: 1. Megyeri Csenge, 2. Herczeg Noel, 3. Mihály Abby (mindhárman marosleleiek). Első és második osztályosok: 1. Dékány Dóra (Makó), 2. Takács Panka (Maroslele), 3. Ludányi Hedvig Terézia (Hódmezővásárhely). Harmadik osztályosok: 1. Tóth Kristóf (Szeged), 2. Beraczka Csongor (Makó), 3. Adai-Simon Vivien (Makó). Negyedik osztályosok: 1. Ludányi Péter (Kiszombor), 2. Bognár Dorina (Makó), 3. Tóth Bojtorján (Kiszombor). Ötödik osztályosok: itt dicséretet kaptak a diákok, helyezést nem állapítottak meg, Kovács Lara Fanni és Csejtei Tímea (mindketten makóiak) részesültek benne.

Munkatársunktól. K.