A keddi lakossági fórumot a Művelődési Házban szervezték meg. Nagy székszámban és fele annyi létszámban. Több lehetőség is van arra, hogy nem tömegek jelentek meg. Egyrészt lehet az, hogy az embereket nem érdekli a téma, amely abból kiindulva, hogy ez mennyi kellemetlenséggel járt (zaj, por, nehezített közlekedés, felfordulás), nehezen elképzelhető. Másrészt lehet, hogy a rendszeres kommunikáció, és annak sűrűsége nem ad módot a problémák tömeges összegyűlésének, és így nem indokolt minden fórumon megjelennie mindenkinek. Az utóbbit igazol(hat)ja az is, hogy a panaszok résznél nem egymásszavába vágás történt, inkább nagyobb hallgatások voltak az egyes felszólalók között.

A fórum elején Szél István ismertette a fejlesztések aktuális részleteit. Áprilistól novemberig ez a projekt le is zajlott Székkutason, melynek során 610 új bekötés történt, 3 új öblözetet alakítottak ki, 5 db átemelőt és egy új szennyvíztisztító telepet hoztak létre. Ez mintegy 1,5 milliárd forintos összeget jelent, ahol a támogatási intenzitás 100%-os.

A jelenlegi készültség a házi bekötések és a szennyvíz csatornahálózat szempontjából 100%, míg a telep esetében 90% – tudatta a polgármester. Az eszközbeszerzés, vagyonértékelés, kamerarendszer kiépítése folyamatban van, amiket október végére ígérnek. Ezt követően november 1-jén indul meg a próbaüzem, és 2016. április 30-ig tart majd. Ez idő alatt senkinek nem kell csatornadíjat fizetnie – szögezte le Szél István.

Több mint 400 ingatlan vár arra, hogy ráköthessen a gerincvezetékre. Az összesen 685 ingatlanhoz viszonyítva, ez nem is rossz arány, hogy a próbaüzem elején már szándékoznak rákötni a rendszerre a tulajdonosok – nyilatkozott portálunknak a polgármester. A 26-ai héten lesz erre lehetőség, ha minden jól megy, és az áramellátás is megoldott lesz az átemelőknél, de erről az önkormányzat mindenkit értesíteni fog.

Azonban a helyreállítási munkák nem mutatnak ilyen fényes képet, legalábbis a panaszok zöme ezzel kapcsolatos volt. A Jókai utcára többen is panaszkodtak. A 44. szám alatt egy úr azt javasolta, hogy akik az eredeti állapot visszaállítását végzik, azoknak meg kellene nézniük a felvételeket, amelyeket a munkálatok előtt készítettek, ugyanis nem úgy állították helyre, ahogyan volt. A 26. szám alatt azt kifogásolták, hogy nincs járda, nem lehet eljárni, sőt hétfőn be is szakadt az út, amelyet megcsináltak –> Megnézik, kijavítják – ígérték. A 10-es szám alatt azért aggódott egy hölgy, hogy az újra megcsinált csonk lejjebb süllyedt, és félő, hogy nyomja a csövet is. –> A csövet nem tudja nyomni, a hibát holnap ellenőrizzük.

Miért temették be a Németh László utcán a szikkasztó árkokat? –> Erre nem tudott érdemben válaszolni Szél István, mert ő nem észlelte, de azt ígérte, megnézi.

Egy úr afelől érdeklődött, hogy mikor kapják vissza a pénzüket és hogyan. –> Szél István: „Az építkezés befejezése október 31., ezt követően 30 napon belül a Víziközmű Kft. meg fog szűnni. Minden iratanyag átkerül az önkormányzathoz, majd ezután tud foglalkozni minden egyes befizetővel. Mindenki külön levelet fog kapni, amely a befizetéseit, a fizetni valóit, az érdekeltségi hozzájárulás álláspontját fogja információként tartalmazni. Karácsonyig szeretnénk, ha egy elszámoló levelet mindenki megkapna. Van 45 olyan tulajdonos, akik egy összegben befizették az elején ezen költséget, részükre szeretnénk – szintén karácsonyig –, ha az összeg jelentős részéhez hozzá tudnának jutni; vagy banki átutalással, vagy készpénzben.”

A fórum további részében más, a települést érintő, problémákat vetettek fel a lakosok. Ezek között szerepeltek a 47-es út felújításával összefüggő problémák, kerékpárút-, járda-, erdő- és árokgondok. Ezekre azt mondta a polgármester, hogy a dolog „1-2 évig még problémás lesz”, valamint, hogy idén már biztosan nincs pénz járdára, majd esetleg jövőre.

A következő fórumot jövő hét hétfőn tartják a településen.

Az eseménnyel kapcsolatban kiadott sajtóközlrményre kattintva metekintheti azt teljes méretben.

G.