Edzőjével, Albert Tiborral a hódmezővásárhelyi sportágválasztón

Doroti alig 10 évesen már sportolt, először az úszással, majd a kosárlabdával próbálkozott, de ez nem igazán jött be a kislánynak, aki végül a családban már ismert küzdősport mellett döntött, hiszen édesanyja, Andrea is taekwon-do-zott egykoron. A szülői kupaktanács tanakodásának végkifejlete egyezett Doroti elképzeléseivel is, így 10 évesen kezdett járni Máté Zoltánhoz, az ITF Taekwon-do Klubba, ahol hamarosan a sárga öv mellé megszerezte a zöld csíkot is. A mester el is küldte első versenyére, ahol vereséget szenvedett, s mivel itt egyenes kieséses rendszer van, ez a búcsút jelentette.

A családi támogatás sok erőt ad

Doroti szülei – Makán Mihály és Makánné Oskovics Andrea – tudták, hogy kislányuk inkább a küzdést szereti, a formagyakorlatokat kevésbé. A megoldás a kick-box lett, ahol az előbbi a domináns. Jelentkeztek is Albert Tibornál, a Dragon Sport Klub vezetőedzőjénél, aki sok fantáziát látott a lányban. Doroti ekkor még hetente kétszer egy órát edzett, de az új sportággal együtt ez heti hat órára emelkedett. Mára a penzum egyébként heti 6 edzés, sokszor nála idősebbekkel küzd meg, ráadásul az erősebbik nemből.

Doroti édesanyjával az Eagles Cup-on szerzett aranyéremmel

A kic-box sport „light contact” küzdelmeiben a versenyzők ún. „félerővel” harcolnak, azaz nem lehet kiütni az ellenfelet, a páston történteket 3 bíró figyeli, akik munkáját egy pontozó is segíti a 2×2 perc során. Doroti – miután letette a két sportág viszonylatában a különbözeti vizsgát – Albert Tibor vezetőedző útmutatásai alapján fanatikus igyekezettel vetette bele magát az gyakorlásba.

Öt aranyérem egy éven belül

A kick-box-ban Doroti kiteljesedett és a sportág nehézségi fokához mért példátlan gyorsasággal gyűjtögeti az első helyeket. A 2015-ös esztendőben elsőként Békéscsabán utasított maga mögé mindenkit a Diákolimpián, majd május 23-án – egy nappal 15-ik születésnapját megelőzően – nyerte meg a szegedi Világkupát. Nem pihent csak egy hetet, hiszen Dorogon, az Országos Bajnokságon diadalmaskodott, s hozta el Hódmezővásárhelynek az aranyérmet. A legnagyobb fegyvertény, hogy szülővárosa hírnevét augusztus 25-én a spanyolországi San Sebastian-ban, az Európa Bajnokságon is tovább fényesítette, a rendkívül nehéz mezőnyben az ezüstérmet szerezte meg. Nem volt megállás, az Üllőn október 3-án és 4-én megrendezett Eagles Cup Nemzetközi Taekwon-Do versenyen ismét a dobogó legmagasabb fokára állhatott.

Doroti a dobogón Szegeden, előtérben szüleivel

Makán Doroti a Kick-box Magyar bajnokság után lett válogatott, akkor kezdődött a felkészülés az EB-re. A már így is rengeteg érmet szerző kislány Csopakon 9, Budapesten 7 napot töltött el a kerettel, naponta 2-3 edzésen csiszolta tovább tudását.

A kick-box mellett a taekwon-do is a kalapban maradt

Doroti nem hanyagolta el másik erősségét sem.  A taekwon-do versenyeket 2014-ben kezdte „látogatni” – nem eredménytelenül. Ahogy az a fotón is látható, már egy szép kollekcióval rendelkezik kupákból és érmekből. Tavaly ebben a sportágban is megnyerte a Medgyesegyházán megrendezésre került Diákolimpiát, idén 2-ik lett az üllői Országos Bajnokságon, valamint a budapesti Spirit Open Nemzetközi Bajnokságon, míg a Hatvanban zajlott Nemzetek Kupájáról a bronzérmet hozta el – az ITF Taekwon-do klub vezetőedzője, Máté Zoltán mester legnagyobb örömére.

Sporttársak között a spanyolországi San Sebastian-ban

Mi lesz, ha nagy lesz?

A sportsikerek, a rengeteg edzés és a tehetség mindig meghozza a maga gyümölcsét, de Doroti természetesen emellett tanul is, hiszen idén nagyon jó eredményekkel végzett a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolában, jelenleg pedig a fodrász szakma csínját-bínját igyekszik elsajátítani az Eötvös József Szakközépiskola szépészeti szakán – osztályelsőként. Tizenöt esztendősen elsősorban rövid távú tervei vannak, melyek között felmerült az edzői szakképesítés megszerzése is, de mindenekelőtt kitűnő fodrász szeretne lenni, amihez szintén remek kézügyességgel rendelkezik, – imád és tud is hajat fonni – melynek ékes bizonyítéka, hogy már fodrászversenyekre is csábítják. A sport terén a fókuszban a jövő év nyarán Dublinban megrendezésre kerülő kick-box világbajnokság lesz, ott mindenképpen jó eredményt akar elérni.

Mert azt a beszélgetés végén Doroti is mosolyogva leszögezi: a dobogón állva még sokszor szeretné hallani a magyar himnuszt.

Herczeg Sándor