2002 óta ünnepeljük a magyar festészetet október 18-án. Hódmezővásárhelyen erre alkalmasabb helyszínt elképzelni sem tudok, mint az Alföldi Galériát, ahol a kortárs művészet válogatott művei között mélyedhettek el kicsik és nagyok a festészet rejtelmeiben. Ezzel a rendezvénnyel a Tornyai János Múzeum csatlakozott az országszerte zajló Nagy Rajzolás programhoz is.

A gyerekek (nem kizárólagosan, hiszen akadtak vállalkozó kedvű felnőttek is) ezúttal két technikával ismerkedhettek meg. Egyrészt a türelmüket tehették próbára, amikor Sütő Róbert Dupla mező I-II. című művét „imitálhatták”, hiszen itt a lényeg, hogy a különböző rétegek száradását ki kell várni, hogy egy újabb kerülhessen rá.

– Csalafinta módon, kicsit irányítjuk a gyerekeket, de tulajdonképpen azt festenek, rajzolnak, amit szeretnének – tudtuk meg Lucza Vigh Erna múzeumpedagógustól. Valóban nem kellett félteni a gyerkőcöket: majdhogynem fejest ugrottak a festékes bödönökbe. Sokan pedig szinte sorozatgyártásba kezdtek.

A másik eljárás során tustintával lehetett mindenféle formát kirajzolni, amit még érdekesebbé tett, ha a rajzlapot előtte vizes ecsettel átfestettük.

Szabad volt csurgatni, fröcskölni, pancsolni, néha még a másik lapjára is jutott a festékből, amitől csak még színesebbé és közösségibbé vált egy-egy mű.

A nap folyamán az elkészült festményeket közösen kiértékelték, majd mindenki haza vihette a sajátját.

ÉR.