A hagyományosnak számító fesztivált hangulatos helyen, a Kisteleki sportcsarnokban rendezték meg. Ahogy beléptünk, nagyjából 40-50 kiállító terülj –terülj asztalkája fogadott minket. Nem haboztunk, elindultunk a pultok között, és egy ismerős arcba botlottunk. Dani János juhász, Aranykoszorús gazda és családja is kitelepült a rendezvényre. Asztaluknak focilabda nagyságú gomolyákat találtunk. Kiderült, hogy van közöttük natúr, füstölt, és köményes is. A termékek juhtejből készülnek, egyszerűbb elkészítési móddal jönnek létre, mint a sajtok, rövidebb az érlelési idejük. A nyolctagú családból hárman-négyen mindig megoldják, hogy eljussanak ilyen rendezvényekre, ami azért is fontos nekik, mert így sokan megismerik a saját készítésű termékeket.

Itt nem álltunk meg, mert a következő asztalnál is akadt látnivaló, eredeti házi birsalmasajtot lehetett kóstolni, vásárolni Vass Zoltánnál, akik Hódmezővásárhelyről érkeztek a rendezvényre. A birsalmasajtot Zoltán felesége, Vassné Magócs Márta készíti. A birsalmasajt kétféle technológiával készül, üknagymamakorabeli és hagyományos, mind a kettő. A lényege az, hogy nem szabad kifőzni belőle a vitamint. Nagyon kevés vízzel és nagyon rövid ideig kell a birsalmát főzni, illetve fontos, hogy a gyümölcs héját nem szabad eltávolítani, mert abban van a zselésítő anyagja. Kiegészítő anyagként, csak cukrot és citromot tesznek hozzá – tudtuk meg Zoltántól a receptet. A gyerekeknek gumicukorként is ajánlják – és még egészséges is.

Sándorfalváról is érkeztek sajtjaikat kínáló kiállítók. Vörösborban pácolt és pizzás ízesítésűvel is találkoztunk Hevesiné Becsei Annáéknál. A termékek tehéntejből és kecsketejből készülnek. Az előbb említett két sajtot direkt a fesztivál kedvéért készítették el, első alkalommal. Az összes sajt otthon készül, és az élet tanította meg a sajtkészítés fortélyaira Annát –mondta el nekünk.

További képek a galériában!

sk