Román szótól volt hangos szombaton a makói Zöldház és környéke. A Maros-parti üdülőterületen rendezték meg a Román Nemzetiségi Kulturális Napot. – Gyuláról, Elekről, Lőkösházáról, Magyarcsanádról, valamint a határon túlról, Pécskáról is jöttek vendégek – nyilatkozta a makói román nemzetiségi önkormányzat elnöke, Birta Júlia Mihaela. A Zöldház magyar és román közös projekt révén valósult meg, ezen kívül a Maros pedig összeköti a két országot, e kettőség miatt választották a szervezők ezt a helyszínt.

Bartók Ágnes Pécskáról jött. – Bográcsban készülő töltött káposztával és puliszkával lepjük meg a vendégeinket – tudtuk meg a hölgytől. Amennyiben kerül bele füstölt és friss hús, valamint jóféle házi savanyított káposzta, akkor tökéletes lesz az étel. – Különleges fűszerek nincsenek benne, de az apró titkokat nem árulom el – tette hozzá nevetve Bartók Ágnes. A pécskaiak kemencében sütött, három kilós kenyekerekt is hoztak, valamint egy speciális kis benzinkutat, melyből szilva pálinkát lehetett tankolni.

A lőkösházi román nemzetiségi önkormányzat is képviseltette magát a makói kulturális napon. Szóvivőjüktől, Nagy Csabától megtudtuk: településükön úgy 50-60 fős lehet a román közösség. Évente több programot is szerveznek, többek között farsangi mulatságot, foci tornákat, de emellett szívesen mennek el más önkormányzatok programjaira. A lőkösházi elnök most azért nem tudott eljönni Makóra, mert a diákokat vitte Battonyára egy mesemondó-versenyre.

Makón jelenleg nincs óvodában vagy iskolában román nyelvi oktatás, de a kisebbségi önkormányzat nagyon szeretne. – Ehhez előbb az kell, hogy legalább 8-10 szülő jelezze ezt az igényt, utána tudunk lépni az ügyben – vette vissza a szót Birta Júlia Mihaela. Az elnök hozzátette: úgy 250-en vallják magukat a városban román nemzetiségünek és sajnos, a családokon belül is egyre kevesebben beszélnek románul, a gyerekek többsége nem is tud, hiszen otthon csak magyarul szólnak hozzájuk.

Munkatársunktól. K.