A Kormányzati célok szerint az MFB megbízható, hosszú távra tervezhető, a gazdák számára előnyös pénzügyi finanszírozási lehetőséget nyújt az érintett állami földek megvásárlásához, amihez a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja is hozzájárul.

A Kormány célja, hogy minden arra jogosult gazda megkülönböztetés-mentes módon, egyenlő eséllyel indulhasson a vidék megerősítése, a magyar agrárium stratégiai szerepének és versenyképességének növelése, a hazai családi gazdaságokra építő birtokrendszer helyzetének javítása érdekében életre hívott, állami földvásárlási programban.


Az MFB-NHP Földhitel Hitelprogram keretösszege 150 milliárd forint. A hitel futamideje legfeljebb 20 év, éves kamata az első tíz évben fix 1,95%, azt követően a hitelprogram az elérhető legmagasabb kamattámogatás mellett folytatódik. A hitel legkisebb igénybe vehető összege 3 millió forint, és ügyfelenként nem haladhatja meg a 300 millió forintot. A hitelt egyszerűsített eljárás keretében lehet igényelni, és díjmentesen előtörleszthető. Az MFB a hitelterméket a Budapest Bank mint szerződött közvetítői partner fiókhálózatán keresztül forgalmazza. A hitelprogram a Budapest Bank teljes hálózatában elérhető lesz. A hitelt az első árveréseket követően lehet igényelni.

Forrás: Miniszterelnökség