A reggeli zsibongás oka az volt, hogy reggel 8 órakor két iskolás osztály (az elsős Szőnyi Benjáminosok és a harmadikos Németh Lászlósok) vették birtokba a pástokat. A vívóknak két emeletük is van, így szépen eloszlott a két osztály. Érdekessége volt a korai óráknak az is, hogy végignézhettük, hogy az abszolút kezdő és első alkalommal tőrt a kezükbe fogó kicsik, hogyan boldogulnak. A testnevelés tanárnő végig mellettük tartózkodott, de az órát Berjozkin Anton edző tartotta (ő 10 évig volt a Magyar Válogatott kerettagja).

Magyary Ágnes vívóedző mesélte el nekünk a vásárhelyi vívás hányatatott sorsát, még mielőtt ez a létesítmény létrejött volna. Saját tapasztalatait, élményeit osztotta meg velünk, amik között szerepelt, hogy ő évekig, mint „utazó pedagógus” oktatta az iskolákban a vívást, télen is biciklivel vitte a felszerelést egyik iskolából a másikba. „Én voltam a legboldogabb, mikor kiderült, hogy létrejön ez a létesítmény és jönni fognak a gyerekek” – mondta Ági, ami pedig a legjobb benne, hogy teljesen ingyen vehetik igénybe a pályákat a testnevelésórák keretén belül.

A gyerekek nagyon élvezik a vívó edzéseket, -órákat, hiszen a kicsiknél még játékra épülnek a foglalkozások. Nevetésnek és sikítozásnak, de még néhány könnycsepp elmorzsolásának is szemtanúi lehettünk, ugyanis az egyik kisfiú fájlalta a lábát, emiatt nem tudott az órán kardot ragadni. Látva a társai jókedvét, csüggedésének sírással adott hangot, mikor véget ért a vívás óra. A cél nyilvánvalóan az, hogy az iskolás foglalkozások után, minél többen csatlakozzanak majd az egyesülethez is. Van lehetőség egy tanfolyamra a kezdőknek, ami négy hónapot vesz igénybe, azonban ezért már fizetni kell. (Az egyesületről a későbbiekben még hírt adunk.)

Szőllősi Fanni Réka harmadik osztályos tanuló nagy kedvvel újságolta, hogy nagyon tetszik neki a vívás, most másodjára van itt a teremben. A későbbiekben el tudja magát képzelni vívóruhában és tőrrel a kezében, a hétvégi vívó versenyről is hallott, legközelebb el is fognak jönni a családjával.

Kérdésemre, hogy milyen idős korú gyerekekkel a legoptimálisabb foglalkozni, Ági azt válaszolta, hogy nagyjából 12-13 éves korra alakulnak ki azon képességek, értelmi minimumok, amik ehhez a sporthoz nélkülözhetetlen. Most az elsős korú gyerekek a legkisebbek, akik ide járhatnak, edzőként pedig igyekeznek a tehetséges gyerekeket kiemelni a sorból.

sk