Október közepétől közzéteszik a pályázható földek helyrajzi számát, Csongrád megyében Juhász Tünde kormánymegbízott tájékoztatása szerint október 22-én fog megjelenni a lista. A hirdetményt a Nemzeti Földalap honlapja mellett a kormányhivatalok oldalán is bárki megtekintheti, illetve a megyei napilapok is közzéteszik. A hirdetmények megjelenése után egy hónappal indulhatnak majd az árverések, így megyénkben várhatóan november 23-án kezdik, és a kormánymegbízott úgy kalkulál, hogy december közepéig minden meghirdetésre kínált föld új gazdára talál.

Országosan az 5,5 millió hektárnyi hazai termőterület 7%-a kerül kalapács alá, ami nem több mint 400 ezer hektár. Csongrád megye esetében ez összességében 8216 hektárt jelent, 539 földrészletet hirdetnek meg. Ha aszerint soroljuk a megyéket, hogy hol mennyi területet hirdetnek árverésre, akkor Csongrád a 3-4 helyen van. A kormánymegbízott kérdésünkre elmondta, hogy a szentesi járásban lesz a legtöbb eladásra kínált földterület, majd a vásárhelyi és a szegedi járásban összességében körülbelül ugyanannyira lehet majd licitálni.

Juhász Tünde a földárverésekről tartott sajtótájékoztatóján ismertette a jogszabályt, mely szerint csak 3 hektárnál nagyobb területeket hirdetnek árverésre. A leendő földtulajdonosoknak számtalan szabálynak kell megfelelniük, például egy gazda maximum 300 hektárt vásárolhat, és a „Földet a gazdáknak” a programban kizárólag helyben lakó gazdák indulhatnak, vagyis lakóhelyük, telephelyük nem lehet 20 kilométernél messzebb, mint a megvásárolni kívánt föld. A lakóhely szerint illetékes jegyzőtől igazolást kell kérni a helyben lakásról, de a földtulajdonszerzés képességéről is kell irat többek között. 10%-os árverési biztosítékot is kell fizetni, míg az árverésre jogi képviselőnek is jelen kell lennie például. Árverési díjat is kell fizetni a helyszínen, ami 30 ezer forintot tesz ki, illetve minden a hirdetményben szereplő iratot is be kell mutatni a helyszínen. A nyílt árverések egyébként klasszikusak lesznek, vagyis licitlépcsőket határoznak meg annak függvényében, hogy az adott terület mekkora és milyen értékű. Érdemes tudni, hogy az árverések a piaci ár plusz 10%-áról indulnak. Juhász Tünde elmondta, számos esetben elővásárlási jogosultság is van, az érintetteknek 60 napjuk lesz arra, hogy erről nyilatkozzanak.

Az árveréseket a megyei jogú városokban tartják, Csongrádban tehát két városban, Szeged mellett Hódmezővásárhelyen is két-két helyszínen. Úgy kalkulálnak, hogy minden helyszínen minden nap 8-9 földterületet árvereznek el, így tartható, hogy december közepéig végeznek. „A kormányhivatalnak a feladata az eladás végrehajtása” – összegezte Juhász Tünde kormánymegbízott a „Földet a gazdáknak” program keretében rájuk háruló feladatokat.

 

forrás: szegedma.hu