A makói József Attila Múzeumban november 9-ig megtekinthető Jégkorszak című vándorkiállítás kapcsán az éghajlatváltozásról rendeztek szerdán előadást. A helyi Návay szakközépiskola, valamint a Szignum diákjai mellett Kecskemétről is érkeztek tanulók, hogy meghallgassák Gál Tamást, a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani Tanszékének adjunktusát.

– A változás múltjáról, jelenéről és jövőjéről kapcsolatosan tartottam egy átfogó ismertetőt – tudtuk meg az egyetemi tanártól. A múltnál az emelte ki, miszerint hogyan változott a Föld éghajlata a történeti koroktól kezdve, ide értve a jégkorszakot is, napjainkig. Beszélt még arról is, hogy az elmúlt évtizedekben hogyan módosult Európa és hazánk éghajlata, valamint arról is szó esett, hogy a jövőre nézve milyen változásokra kell felkészülnünk.

A korábbi mérésekből kiderül, hogy 1901 és 2000 között Magyarországon másfél Celsius fokkal nőtt az átlaghőmérséklet. Csapadék esetében pedig egyre több a szélsőség. – A múlt héten például egy hétvége alatt hullt annyi eső, mint máskor egy hónapban – emelte ki Gál Tamás.

A klímaváltozás elsősorban a hétköznapi emberek szintjén dől el. Ez annyit tesz, hogy mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy csökkenjenek a szélsőségek. Az egyetemi tanár szerdán ilyen kis dolgokat sorolt fel. – Takarékosabb háztartási eszközöket használunk, kisebb-nagyobb energetikai felújításokat teszünk, idesorolható akár a panelprogram is, mely során szigetelik a régi épületeket, kicserélik az elavult nyílászárókat – tette hozzá végül Gál Tamás.

Munkatársunktól. K.