Mint kifejtette, ennek az erdővagyonnak a társadalmat kell szolgálnia, és a nemrégiben lezajlott Kehi vizsgálatok is azt célozták, hogy azoknak a közösségek életéhez, ahol ezek az erdők fekszenek, hogyan tudott hozzájárulni ez az erdővagyon.

A miniszter emlékeztetett: a vizsgálatot 2014-ben rendelte el, és a kormány elfogadta, hogy ez a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal éves munkatervébe bekerüljön, amely hat erdőgazdaságnál végzett vizsgálatot. Ezek lezárása folyamatban van, de a munkaanyagot a miniszter már látta, amelyet így jellemzett: semmi olyat nem tartalmaz, amelytől képviselőtársaim megnyugodhatnának.

Mint a folytatásban Lázár János elmondta, az előzetes eredmények ismeretében ország mind a 26 erdőgazdaságára kiterjesztette a vizsgálatot, hogy – mint fogalmazott – 25 év után végre tiszta vizet öntsünk a pohárba, és tisztán lássunk: kinek az érdekeit szolgálják az erdőgazdaságok. A még le nem zárt vizsgálat egyik száma jellemzi a helyzetet: 97 milliárd forint az erdőgazdaságok éves árbevétele, 1,7 milliárd területalapú támogatást vettek fel, miközben az államkasszába mindössze egymilliárd forintot fizettek be, amelyet Lázár János elgondolkodtatónak nevezett.

A jelentések – amelyek 2012-13-ra vonatkoznak – még nincsenek lezárva, az erdőgazdaságoknak is lesz lehetősége reagálni a megállapításokra – tette hozzá. A miniszter azt is kijelentette, hogy nem tudja megcáfolni a sajtóban megjelent információt, miszerint az erdőgazdaságok drágábban adták a fát a falubéli lakosoknak, mint amennyiért a helyi tüzépen meg lehetett vásárolni a tüzelőt.

Mint összegzésként a miniszter elmondta: az első hat vizsgálat sincs lezárva, a később indított, további 22 is folyamatban van, és a lezárt vizsgálatok eredményeibe valamennyi országgyűlési képviselőnek betekintési lehetősége lesz – zárta a felszólalást Lázár János.

Arnay