Nem csupán egy felnőtt, hanem egy gyermek is sokat tud tenni azért, hogy jól érezze magát a bőrében. Ezeket a kisebb-nagyobb lehetőségeket osztotta meg hétfőn a makói gyermekkönyvtárban Opre Józsefné védőnő a jelenlrévő hatodik osztályosokkal. Mivel kisdiákokról volt szó, így játékos formában, őket is bevonva a feladatokba, történt mindez.

– A Kösz, jól vagyok! elnevezésű foglalkozáson arról beszéltem a gyermekeknek, hogy a lényeg az, ha én jól érzem magam belülről, az kívülről is látszódjon – tudtuk meg az előadótól. A testi egészségen túl a lelki kiegyensúlyozottságra is figyelni kell. Az életkorúknak megfelelő tanácsokat kaptak a kisdiákok, hogyan tudják ezt megvalósítani. Olyan apró kis dolgok is számítanak, mint a másokra való odafigyelés, több közös program a családdal, a barátokkal, de egy apró mosoly is csodákra képes, ha ezzel köszönjük meg a másik figyelmességét.

A kiszombori Sárkány Barbara a makói József Attila Gimnázium hatodik osztályos tanulója. – Van olyan külső és belső tulajdonságom, amit szívesen megváltoztatnék, ha sikerülne, ilyen például a lustaságom vagy az, ha melegem van, illetve izgulok, akkor kipirosodik az arcom, ezt sem szeretem – árulta el a diáklány. Barbara megpróbál odafigyelni az egészséges táplálkozásra is, de a nagy kedvencéről, a sült húsról nem mond le.

Osztálytársa, a makói Nagy Szabolcs szerint a testi-lelki jólét egyik alapvetője a mozgás. – Sokat focizom, ezt a sportot kedvelem a legjobban – tudtuk meg a 12 éves fiútól. Szabolcs a legkisebb, három nagyobb testvére van. Amikor leülnek enni, többnyére egészséges ételek kerülnek az asztalukra. – Édesanyám odafigyel erre, sok salátát, zöldségfélét fogyasztunk – emelte ki Szabi.

Munkatársunktól. K.