December 10. Csütörtök 18 óra Hódmezővásárhely, Református Ótemplom, Kossuth Tér

https://www.facebook.com/events/1490682277894628/

A zeneirodalom vitathatatlanul egyik legnagyobb géniusza Johann Sebastian Bach idén 330 éve született. Jó ok ez az ünneplésre, az emlékezésre, pláne a tematikus koncertekre.

Forrest Gump azt mondaná erről, hogy Bach és az orgona úgy illenek össze, mint borsó, és a héja. De a karácsony és az orgona is pontosan ugyanígy tartozik össze, hiszen ki ne emlékezne szívesen egy-egy családi körben eltöltött, orgonaszóval kísért bensőséges ünnepi eseményre!

Akkor Kedves Reménybeli Hallgató! Mit gondolsz, hogy illik össze Bach karácsonyi zenéje, és az orgona?
Adjuk hozzá ehhez az előadót, aki kulturális nagykövet, Templomos Lovag, és a koncertjein úgy mesél a klasszikusokról, hogy a résztvevők úgy érzik zenei időutazáson vannak.

Rákász Gergely keze alatt a hangszer nagyzenekarrá változik. Bach művei olyan részlet gazdagon szólalnak meg, amire a barokk mester (levelezése alapján) technikai okokból csak vágyakozott. Ráadásul a darabok között elhangzó – a művész védjegyévé vált – zenetörténeti kommentárok tapinthatóvá teszik a művek keletkezésének atmoszféráját, így nem csak a muzsikát élvezhetjük, de az adott korszakból, Bach életéből is pillanatképet kapunk. Ideális esemény azoknak, akik szeretik minden nap valami újdonsággal bővíteni ismereteiket, miközben az este egy lelki akkumulátor töltő, amely után minden bizonnyal napokig kiegyensúlyozottan mosolyogni fog.

Rákász Gergely 15 évesen, az ország legfiatalabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét. 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, 2015-ig több mint 1000 fellépése volt Európa és Amerika nagyvárosaiban. Egyedi látásmódja fiatalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. Látványkoncertjeivel új műfajt teremtett, melyben képzőművészet, tánc, és színészi játék segítségével tízezrekhez közelítette a műfajt és a hangszert. „Egy Koncert Kékben” című műsorát közel 30 000-en nézték meg szerte Európában. „Bachalley” projektjében, a világon először a művészi paletta két talán legtávolabbi végét kapcsolta össze, Bach fúgáit és a Street Dance-t.

Hangversenyein nem csak varázslatos játékával, de a zenetörténet izgalmas és színes meséivel is rabul ejti közönségét. Hét szólóalbuma jelent meg. Szülővárosa Győr Kulturális nagykövete, Templomos lovag.

Web: www.rakaszgergely.hu

Facebook: www.facebook.com/rakaszgergely