A tizedik országos könyvtári napok rendezvénysorozata szombaton is folytatódott a makói József Attila Városi Könyvtárban. Különféle kézművesek mutatkoztak be az olvasóteremben. Az érdeklődők Túri Erikától tűzzománc, Fritschné Ács Andreától dekoros és Klembáczki Ferencnétől pedig foltvarró technikákat leshettek el, s emellett megcsodálhatták a már elkészült munkákat.

Klembáczki Ferencné 14 esztendeje foglalkozik foltvarrásal, s azóta tagja is a makói Hagymavirág Foltvarró Egyesületnek. – Összefoglalva a foltvarrást nem más, mint csoda, hiszen régi, megunt dolgokból varázsolunk valami újat, valami használhatót – árulta el Iluska néni. Amióta nyugdíjba vonult szabadidejének jelentős részét a varrás tölti ki. Egy-egy darab elkészültét vadászat előzi meg – ahogy az alkotó fogalmazott – hiszen össze kell gyűjteni azokat az anyagokat, melyeket összevarr. Turkálókból, barátoktól, családtagoktól szerzi be a textíleket.

– El se lehet képzelni, mi mindent tudunk foltvarrással megoldani: táskákat, falidíszeket, edényalátétet, takarót és még sorolhatnám – folytatta Iluska néni. Egy nagyobb méretű falikép elkészítése heteket vesz igénybe, hiszen előbb ki kell találni, hogyan nézzen ki. Ezt követően meg kell keresni a hozzávalókat. Iluska néninél zsákszámra állnak a foltok, vagyis a szétdarabolt anyagok.

Túri Erika többek között egy apró fűrésszel munkált meg egy fémlapocskát. Ezt a technikát is jó néhányan figyelték. A tűzzománcozáshoz jóval több szerszámra van szükség, mint a foltvarráshoz vagy a dekoros munkához. Fritschné Ács Andrea papírmassékat is hozott, melyek segítségével formálódtak a dísztárgyak.

Munkatársunktól. K.