A mezőgazdasági közmunkaprogram keretében a makói önkormányzat 2015-től két hektárnyi területet vont be a szántóföldi növénytermesztésbe. Ennek egyik felébe petrezselyemgyökér, a másikba pedig burgonya került. Nemrég felszedték a termést, melynek egy részét a közétkeztetésben használják fel. – Emellett a 350 közmunkás is kap a burgonyából, valamint azokat a nagycsaládosokat megajándékozuk vele, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásba részesülnek – nyilatkozta pénteken Czirbus Gábor alpolgármester.

Ebben a támogatási formában 91 makói nagycsalád részesül. Köztük Mede Marianna, aki a párjával hat gyermeket nevel. – Nagyon örülök ennek az ajándéknak, mert ez nagy segítség nekünk – mondta az édesanyja a Hajnal utcai házuk előtt, miközben átvette a gyermekenként járó 5-5 kilós zsákokat. Medééknél a legfiatalabb csemete három, a legidősebb pedig 15 éves. A nagyfiú Szegeden szakácsnak tanul, így nem csupán segít édesanyjának a főzésben, hanem új recepteket is hoz. – Legutóbb az ő útmutatása alapján készítettünk spenótos spagettit és nagyon ízlett mindenkinek – árulta el Mede Marianna.

Medééknél a három fiú és a három lány kedvence a sült krumpli, édesanyjuk viszont a paprikásént elkészített változatát szereti jobban. – Egy főzéskor akár öt kiló burgonyát is felhasználunk, mert nyolcan vagyunk – tudtuk meg a kereskedőként dolgozó Mede Mariannától. A vasárnapi főzés igazi családi program náluk, mert mindenki kiveszi benne a részét. A família legkedveltebb közös elfoglaltsága a puzzle-játék, ilyenkor az ezer darabnál többől álló készletet veszik elő és indulhat is a kirakása.

– Az önkormányzat jövőre bővíti a kertészeti termesztést – vette át a szót Czirbus Gábor. Az alpolgármester kiemelte: az idei két hektáros területet nyolcra fogják megemelni, amibe elsőként vöröshagyma kerül, majd a vetésforgó miatt a későbbiekben gabonafélét vetnek. A városnak 320 négyzetméteres fóliasátra is van, melybe egynyári palántákat ültetnek. Az itt felnevelt virágok pedig a város köztereit díszítik majd. A növénytermesztési közmunkaprogramban 40 főt foglalkoztatnak.

Munkatársunktól. K.