A Hódmezővásárhely szívében felépült 12 versenypástos, a legmodernebb találatjelző berendezésekkel felszerelt kétszintes vívóterem az ország legkorszerűbb regionális vívócentruma. A beruházást a Kormány 655,6 millió forinttal, a Magyar Vívó Szövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma további 50 – 50 millió forinttal támogatta. A létesítményben a vívók mellett az ökölvívók is helyet kapnak, de fallabda pályák és rekreációs részleg is kialakításra került.

A vívás Magyarország egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező, legsikeresebb olimpiai sportága, vívóink az újkori Olimpiai Játékok történetének legtöbb ötkarikás elsőségét szerezték.

A Kormány által biztosított Sportágfejlesztési támogatásoknak köszönhetően – más sportágakhoz hasonlóan – régen látott fejlődés és fejlesztés indulhatott meg a vívás terén is. A Sportágfejlesztési program részeként megindult az egyesületek létesítményfejlesztési programja. A Magyar Vívó Szövetség sportlétesítmény- fejlesztési elképzelései keretében támogatja a vidéki bázisok létrehozását, fejlesztését és megerősítését. A hódmezővásárhelyi beruházás a kiemelt vidéki központok fejlesztésének sorába illik: egyrészt jelentős vidéki tőrvívó bázisnak adhat otthont, másrészt alkalmas a vonzáskörzetébe tartozó településeken élő fiatalok (Hódmezővásárhely mellett a Szegeden, Orosházán, Békéscsabán, Gyulán és Szentesen működő vívóbázis) számára lehetőséget biztosítani a vívás gyakorlására.

A Magyar Vívó Szövetség által elindított sportágfejlesztési stratégia egyik kulcspontja az iskolai vívás, ami igazi sikertörténet a vívó sportág fejlesztésében, a vívósport jövőjét meghatározó projekt. Hódmezővásárhelyen egyedülálló módon a 2005-ben bevezetett Mindennapos Testnevelés Program keretében a diákok – a kötelező úszás mellett – opcionálisan a vívásoktatást is választhatják. Ennek köszönhetően a város a Magyar Vívó Szövetség Suli Vívás programjának második legnagyobb bázisává vált: Magyary Ágnes vívó edző vezetésével jelenleg 5 vásárhelyi iskolában összesen közel 400 gyermek vesz részt vívásoktatásban. A Hódmezővásárhelyi Csomorkány Sportegyesület 42 igazolt versenyzővel rendelkezik, akik részt vesznek a vívás versenyrendszerében. A város legnagyobb hagyományokkal rendelkező egyesülete olyan kitűnő vívókat adott a magyar sportnak, mint az olimpiai bajnok Juhász Katalin, a világbajnok Gyuricza József, vagy a jelenleg is edzőként dolgozó – tanítványaival sikert sikerre halmozó – Halla Péter.

Forrás: Török Anita