– Immáron harmadik esztendeje rendezzük meg az Olvasás Éjszakáját – tudtuk meg Nyúzó Bélától, a makói József Attila Gimnázium magyar munkaközösségének vezetőjétől. Az első évhez képest óriásit változott ezen röpke idő alatt az esemény: az olvasás mellett több állomásos vetélkedővé fejlődött ez a program. A régi sorversenyekre emlékeztető, barangolós játékot álmodtak meg a diákoknak, mely során az alagsortól kezdve egészen a padlásig bejárhatták az intézményt.

A maroslelei Békési Bella tizenkettedikes a JAG-ban. – Szeretek olvasni, most éppen a Harry Potter negyedik köteténél tartok, könyvben sokkal izgalmasabb, mert sok olyan rész van benne, mely a filmből kimaradt – vélekedett a 18 esztendős lány. Annak ellenére, hogy az internet lassan átveszi a hatalmat a könyvek fölött, Bella igyekszik papír alapon olvasni. – Otthon is jelentős a könyvtáram, megtalálható benne a szépirodalom, a krimi és a regények is, ha tehetem, akkor fellapozok közülük néhányat – tette hozzá a gimnazista.

A 14 éves Szabó Alíz osztálytársaival együtt azon fáradozott, hogy megfejtse az állomásokon a különböző feladatokat. – Mindenhol csak egy-egy kis apró részt kell kitalálni, s ha minden jól megy, akkor a végén összeáll a teljes kép – fejtette ki Alíz. Kedvenc olvasmánya nincs, de amit most hozott, a Zizi naplója, az egy sorozat része. – A fő karakterrel nagyon jól tudok azonosulni, emellett csomó tanácsot ad a beilleszkedésről, a népszerűségről, a szerelemről, a barátságról – foglalta össze a lényeget Szabó Alíz.

Érdekesebbnél érdekesebb feladatok is várták a jagosokat péntek este. Így például a könyvtár pánikszobaként működött. Ez azt jelentette, hogy csak az a csapat jutott ki a bibliotékából, akik megfejtették a borítékokba rejtett feladványokat és ezáltal hozzájutottak az ajtót nyitó kulcshoz. A logikus gondolkodás sokat segített, mert igen sok volt az átverős kérdés.

Munkatársunktól. K.