A német újraegyesítés 25. évfordulójához kapcsolódóan konferenciát rendezett az Emlékpont és a Kodolányi János Főiskola. A tanácskozás keretében a két intézmény közös kutatási és tudományos együttműködésről írt alá megállapodást, amelyről egy korábbi cikkünkben olvashat.

A konferencia nyitányában Dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Főiskola rektor-helyettese értekezett a német földrajzi és politikai tér történeti alakváltozásairól. Dr. Vizi László Tamást megkérdeztük arról, létrejött-e valóban a német egységesítés. „Hogyha földrajzi értelemben vesszük, igen, megvalósult. De a németség nemcsak a német államhatárokon belül él. A nem német állam területén élő németek mindig egy kulturális és politikai kapcsolatot jelentenek a német anyaország és ahol élnek politikai miliője között.”

Az előadók díszes sorában helyet foglalt még Dr. Marjanucz László, a szegedi Tudományegyetem docense, Prof. Dr. Gulyás László egyetemi tanár, Dr. Miklós Péter, az Emlékpont történésze, Dr. Zachar Péter Krisztián, a Kodolányi János Főiskola docense, Lőrinczné Dr. Bencze Edit, a Kodolányi János Főiskola intézetvezető főiskolai tanára.

Valamint Kiszelly Zoltán is, aki a következőket válaszolta arra a kérdésünkre, a migránshelyzet jelentheti-e Angela Merkel bukását. „Miután Merkel kancellár ezt az „Európai Egyesült Államok” tervet követi, de erről nem kérdezte meg a németek vagy az európaiakat, hogy ők szeretnének-e egy ilyen világban élni, ezért azt gondolom, hogy ennek az elitnek Merkel kancellárt be kell áldoznia azért, hogy ők maguk pozícióban maradhassanak. De könnyen elképzelhető, ha bele is bukik a migránsválságba, attól még a migránsok nagy része Európában marad, hiszen a hiányszakmákra megpróbálják őket átképezni, szerintem ez egy rossz elképzelés, és Merkel még magasztosulhat is, akár még ENSZ főtitkár is lehet belőle, hiszen ezzel a háttérrel és azzal, hogy ő Amerikának a legnagyobb európai szövetségese továbbra is, nagy esélye van, hogy az ENSZ-ben tovább folytassa a politikai karrierjét. Viszont a németországi politikai karrierje nagyon sok mindentől függ. Németországban 2017-ben lesznek parlamenti választások. Ha a CDU a mostani a 40 százalékából veszít is a támogatottságából, de a Zöldpárt stabilan tudja a 10-15 százalékos támogatottságát hozni, akkor elképzelhető, hogy 2017-ben egy CDU-s zöld szövetség létrejön. Tehát könnyen lehet, hogy Merkel kancellár bevándorlásbarát politikájával elveszíti ugyan nagyon sok német szavazó támogatását, de a lepotyogó németek helyére belépnek a migránsok, vagy a bevándorló háttérű német szavazati joggal rendelkezők.”

Prof. Dr. Sallai Jánost, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanárának véleményére az ügyben voltunk kíváncsiak, hogyan látja a migránshelyzetet (lévén ő a rendészetelmélet tanszék vezetője, valamint aktív rendőrezredes). „A vándorlás évszázadok óta jelen van a történelemben. Kik a jobb élet reményében, kik a természeti, politikai katasztrófa miatt. Ennek vagyunk ma is részese. Asz államhatároknak az őrzése egy nagyon komoly feladat. Ennek egyik része, hogy vannak mozgást segítő, gátló elemek. Másrészt vannak azok a határőrök, akik körbe folyamatosan az államhatárt mindenütt őrzik.”

ÉR.