Június végén kapott szárnyra a hír, miszerint egy amerikai-katari társulás, az RSE Ventures hevesen érdeklődik a Formula–1 többségi tulajdonának megszerzése iránt, a CVC Csoport pedig eladná 35,5 százalékos részesedését. Korábban a Discovery Communications vezetőjét, John Malone-t is szóba hozták a királykategória felvásárlásával, az elmúlt időszakban pedig egyre többen cikkeztek arról, hogy a Red Bull-birodalom feje, Dietrich Mateschitz is érdeklődik a részvények iránt.

Bernie Ecclestone (Fotó: XPB Images)

Azt, hogy a királykategóriának hamarosan új tulajdonosa lehet már Ecclestone is elhintette, most pedig egyértelművé tette, az illetékesek három komoly érdeklődővel is tárgyalásokat folytatnak. „A részvényeseink olyan helyzetben vannak, melyben el kell veszíteniük részvényeik egy részét, vagy azok egészét, mégpedig rövid időn belül” – felelte, amikor egy telefonos konferencián a sport tulajdonosi viszonyairól kérdezték. „Sokan érdeklődtek, de most három szereplő van képben. Meglepődnék, ha egyikük nem vásárolná fel hamarosan!” – tette hozzá.

Kijelentését hallva természetesen azt is megkérdezték, mikor kerülhet sor a szóba forgó részvények eladására. „Még ebben az évben” – szögezte le. Korábban egyébként az is felmerült, hogy a 84 éves milliárdos is ott lehet a többségi tulajdon iránt érdeklődő amerikai-katari társulásban, az adásvétel után tehát ismét komolyabb befolyásra tehet szert a királykategóriában. A Brit Nagydíj ideje alatt ő maga is reagált ezekre a felvetésekre, mégpedig a tőle megszokott rövid, tömör stílusban: „Beszélünk róla!” – mondta a Motorsport munkatársának.

(Fotó: Price / XPB Images)

Jelöltekből és elméletekből tehát nincs hiány, a Mercedes sportigazgatója szerint azonban – a sport és a résztvevők szempontjából – nem az a legfontosabb, ki vásárolja fel az F1 részvényeinek nagyját (ha egyáltalán sor kerül az adásvételre), hanem az, hogy az új tulajdonos megfelelő kilátásokkal és hosszú távú jövőképpel rendelkezzen. A szóban forgó részvényeket 10 éve birtokló CVC-t egyébként több résztvevő is bírálta az elmúlt időszakban, mondván túl kevés pénzt fektet a sport fejlesztésébe, miközben komoly haszonra tesz szert a kereskedelmi bevételek elosztásakor.

Nyilatkozata során Wolff is utalt arra, hogy a csoport feltehetően megválik tulajdonrészétől, és azt is megjegyezte, nem a Formula-1 futtatása jeleneti a fő prioritást számára. A sokak által első számú esélyesnek tartott RSE érdekeltségi körébe viszont számos sporttal és médiával foglalkozó cég, vállalkozás tartozik. A társaság élén a 75 esztendős Stephen Ross áll, akit az amerikai futballt kedvelők a Miami Dophins tulajdonosaként ismerhetnek, a katari oldalról pedig a Quatar Sport Investments (QSI) sem lehet ismeretlen a sportrajongók számára, hiszen ez a cég a tulajdonosa az elmúlt években igencsak felfuttatott Paris Saint-German nevű francia labdarúgó-csapatnak.

Toto Wolff Paddy Lowe és Bernie Ecclestone (Fotó: XPB Images)

 

Forrás: skysports.com / Motorsport / telesport.hu