Olvasónk szerint különösen a Dózsa-telepen, a Thököly és a Viharsarok utcákban növekedett meg a kóbor kutyák száma. Az ebek kerékpárosokat és gyalogosokat ugatnak, zavarnak meg. A környékben élők ezért szeretnének segítséget kérni.

Elsőként az eb befogót értesítették, de annak nem lett foganatja. Ezt követően több alkalommal a Polgármesteri Hivatalhoz fordultak. Az illetékesek állítólag jelezték a felelőtlen állattartókkal, hogy csukják be kutyáikat, de nem csökkent azok száma – írta Gémes Lajos.

Fotó: illusztráció

A problémával megkerestük a polgármesteri hivatalt. Zsótér Károly polgármester a következő közleményt juttatta el hozzánk:

„Vannak olyan állampolgárok, akik sokat tesznek a településért, és sajnos élnek közöttünk olyanok is, akik sokat ártanak saját közösségüknek.

A kóbor ebek témája felfűzhető az illegális szemétlerakás, a temetői viráglopás mellé abba a sorba, ahol a felelőtlen, egymásra tekintettel nem lévő néhány ember okozza egy egész településrész vagy város visszatérő problémáját. Le kell szögezni és be kell látni, hogy amíg az emberi hozzáálláson múlik az előrelépés, addig a kóbor kutyák esetében az eb befogó felszereltségének javítása és a létszám növelése is kevés lenne.

Ennek ellenére az önkormányzat keresi a megoldást a problémára. Így például a tavasszal az önkormányzat munkatársai, mindszenti és vásárhelyi eb befogók, a hatósági állatorvos, a rendőrség és egy állatmenhely munkatársának bevonásával több alkalommal is bejárták Mindszent utcáit, különös tekintettel a Dózsa-telep kritikus részeire.

A razziák tapasztalata azonban az lett, hogy a szervezett, több hatóságból álló, felszerelt csapat hatékonysága is csupán a véletlenen múlik. A kutyák bejelentés esetén nem várják meg, hogy összeszedjék őket.

Mit lehet akkor tenni? Milyen eszközökhöz folyamodhatunk?

Egyrészt a jogszabályaink szigorú betartása és betartatása. Épp ezért a közösségi együttélés alapvető szabályairól, elmulasztásuk jogkövetkezményeiről szóló helyi rendeletünkben megfogalmaztuk, a gyakorlatban pedig – a megfelelő és szükséges eljárás lefolytatása mellett – keményen bírságoljuk mindazokat, akik nem követnek el mindent, hogy az utcára ne járjon ki, ne kóboroljon, ne keltsen félelmet az ebük. Persze ehhez minden esetben bizonyítani kell a tényt, hogy az övé a kutya, a tényt, hogy kinn járt. Ez a nem egyszerű feladat. De törekedni kell rá.

Másrészt pedig az eb befogói létszám vagy időkeret emelésén, esetlegesen az ellátási forma változtatásán is dolgozunk. Hiszen a munkaidő korlátozott jelenleg. A 24 órás elérés nem várható el. Nagyobb városokban sem járőröznek, csak hívásra mennek ki a helyszínre – hol sikerrel, hol sikertelenül.

Egyszóval: keressük a megoldást, ami javít a helyzeten.”

Megyeri József