Kerékpárút építését tervezi a hódmezővásárhelyi, a makói, valamint a maroslelei önkormányzat Hódmezővásárhely és Makó között. Erről leendő fejlesztésről tartottak kedden sajtótájékoztatót a községben a települések vezetői, vagyis Almási István, Farkas Éva Erzsébet és Martonosi György. Az eseményen elhangzott, hogy a tervezett beruházást Lázár János országgyűlési képviselő is támogatja.

– Községünk a két város között található, a leleieknek mind a kettővel szoros kapcsolata van, napi szinten járnak Makóra, illetve Vásárhelyre – fogalmazott Martonosi György maroslelei polgármester. Minden olyan fejlesztés, mely szorosabbá teszi ezt a kapcsolatot, nagyon fontos a leleiek számára. Lényegesen megnőtt az autós forgalom a Maros-parti város és a község között, ezért van szükség egy olyan útra, melyen a kerekezők biztonságban lehetnek a többi járműtől.

– A vásárhelyiek számára is igen jelentős a kerékpárút megépítése, főleg a batidaiak, illetve a kiskertek tulajdonosai számára, akik kétkerekűvel járnak ügyes-bajos dolgaikat elintézni – vette át a szót Almási István. Vásárhely első embere örömmel vette, hogy össze tudnak fogni két kollégájával azért, hogy ez az elképzelés minél előbb megvalósulhasson. Hódmezővásárhelyen eddig 66 kilométer hosszú kerékpárút valósult meg. A 19 ezer háztartásban átlagosan két-három bringa van, ezért már ötödik alkalommal érdemelte ki a település a Kerékpárosbarát város címet.

Farkas Éva Erzsébet kifejtette: Makó gazdasági programjában kiemelt szerepet kapott a turizmus, melyhez szerves kapcsolódik a kerékpárút megépítése. A Maros-parti település önkormányzata nemrég meg is jelentett egy kerékpáros térképet, hiszen egyre többen választják a kétkerekűt a város, illetve térségének a megismerésére. A tervezett 30 kilométeres szakasz is ezt a célt szolgálhatja.

Munkatársunktól. K.