A válogatás a Kamara történetének legfontosabb pillanatai mellett nem feledkezik meg a megye gazdasági életének legfontosabb momentumairól és szereplőiről sem. A főként fotókból álló tárlatot a kamara saját dokumentumain túl a Móra Ferenc Múzeum, a Délmagyarország napilap és a megyében működő cégektől kapott anyagok alkotják. A kiállítás a megyei gazdasági élet bemutatása mellett ízelítőt ad az elmúlt több mint 100 év korhangulatából.

A gazdasági kamarák már több mint 200 éve vannak jelen hazánkban, de a célok napjainkban is hasonlók mint akkor voltak – mondta köszöntőjében Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Kiemelte: a szervezetek akkoriban is a cégek érdekeinek védelmét, az üzleti biztonság elősegítését, valamint a vállalkozások minél eredményesebb működésének támogatását legfontosabb feladataiknak. manapság az egyik legjelentősebb kihívás, hogy olyan hálózatot építsenek a kis- és középvállalkozásoknak, ami hozzájárulhat gazdasági sikerükhöz. Emellett van mit tenni az innováció terén is. Fontos lenne például, hogy a Szegedi Tudományegyetem vívmányait minél nagyobb arányban hasznosítsák kamarai közreműködéssel a térség vállalatai, mivel mindezzel piaci előnyre és profitra tehetnek szert.

Szabó Gábor, az egyetem rektora nyitóbeszédében szintén az együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Erről árulkodnak a kiállított fotók is, amelyek például a tavaly átadott 265 ágyas új klinikai központot, a Szeged melletti biogáz erőművet, valamint az épülő szuperlézer központot ábrázolják. A rektor elmondta, az iparkamarai funkciót betöltő érdekvédelmi szervezethez hasonlóan az universitas is állandó változásokon megy át, hiszen folyton képes megújulni.

Forrás és fotók:

CSMKIK