Magyarországon 1998-ban alkottak állatvédelmi törvényt – amikor is megfogalmazásra került –hogy egy nemzet kultúráját meghatározza, hogy a benne élők, hogyan bánnak az állatokkal. Erre akkor azért is volt szükség, mert Magyarország állattartási kultúrája jelentősen el volt maradva más országokhoz képest.

Walterné Böngyik Terézia a Szent István Általános iskola igazgatója nyilatkozott a Rádió 7-nek, véleménye szerint direktbe nem tanítható a gyerekeknek az, hogyan helyes bánni az állatokkal, ahhoz, hogy ezt elsajátítsák. Sok olyan alkalmat kell teremteni, hogy a kicsik közvetlen kapcsolatba kerüljenek az őket körülvevő természettel. A hétfői foglalkozáson hozzávetőleg 150 gyerek vett részt.

A mai délutánon találkozhattak madarakkal a gyerekek, köztük egy héjával , aki igazi ragadozó a természetben, itt azonban a maga esendőségében láthatták a tanulók, kis sapkával a fején, a lábát pedig a gondozója a saját kezéhez kötözte. Találkozhattak továbbá egy kiképzett, terápiás kutyával is, aki engedelmességi feladatokat mutatott be, illetve a jelentkezőket bekötött szemmel végigvezette Vitéz egy akadály pályán, ebből megtudhatták, hogy milyen, amikor a kutya a mindennapokban a segítségünkre van.

Az igazgató nő szerint a gyerekek ilyen élmények után képesek lesznek mérlegelni és úgy kilépni az iskola falai közül, hogy tudatosan jól fognak bánni a saját háziállatukkal, nem választanak olyan kozmetikai terméket, amiket állatokon tesztelnek, illetve letesznek az állati bundából készült ruhadarabok használatáról.

sk