A közlemény szerint a szolgáltatás közhiteles nyilvántartáson alapuló adatok lekérdezését és bizonyos adatok egyezőségének vizsgálatát teszi lehetővé.

A szolgáltatás a KEKKH honlapján, a Webes Ügysegéd alkalmazás felületén érhető el. A lekérdezés során a forgalmi rendszám megadásával lehet tájékozódni a gépjármű gyártmányáról, típusáról, színéről, és meg lehet tudni azt is, hogy forgalomban van-e a kocsi, netán körözik-e. Emellett az összes, az adott gépjárműnél a műszaki vizsgákon rögzített kilométeróra-állásról és a rögzítés időpontjáról is információt ad a rendszer.

A szolgáltatás részeként lehetőség nyílik bizonyos adatok egyezőségének ellenőrzésére. A rendszer „egyezik” vagy „nem egyezik” választ ad attól függően, hogy a megadott adatok stimmelnek-e a nyilvántartásban szereplőkkel.

A gépjárműadat-lekérdező szolgáltatást a KEKKH mobilapplikáció formájában is elérhetővé szeretné tenni, hogy a akár autóvásárlás közben is elérhetőek legyenek az adatok.

A KEKKH folyamatosan fejleszti és bővíti online szolgáltatásait annak érdekében, hogy az állampolgárok számára megkönnyítse az ügyintézést, s ne kelljen minden esetben személyesen felkeresniük az ügyfélszolgálatokat.

A szolgáltatás ugyanakkor nem ingyenes, két jármű együttes lekérdezése 625, míg például három járműé 825 forintba kerül.

(Forrás: mti.hu)