Az ivóvízminőség-javító programot az Európai Uniós szabványok miatt kell végrehajtani, az arzéntartalom csökkentése érdekében. A vásárhelyi és a makói térségben a hálózati rekonstrukció gyakorlatilag befejeződött, a tisztítóművek tesztüzeme zajlik. Legfeljebb az úthelyreállítások lehetnek még hátra.

Több településen szennyvízberuházást végeznek. Mindszenten a gerinchálózat és a telep próbaüzeme zajlik, ami a közeljövőben Székkutason is megkezdődik. Új-Kishomokon a befejezés előtti állapotban van a rendszer építése, október közepétől indulhatnak a rákötések. Csanádpalotán ünnepélyesen keretek között már az átadás is megtörtént. Makón, Apátfalván, Magyarcsanádon, Kiszomboron, Maroslelén és Földeákon pedig a gravitációs hálózat kamerázását végzik – hangzott el a műsorban.

Felújítás előtt áll a vásárhelyi szennyvíztisztító telep is, a pályáztatás folyamatban van. A 25 éves telepen az új határértékek, a tisztítási paraméterek és az új-kishomoki megnövekedett bebocsátása miatt szükséges a korszerűsítés.

Megyeri József