Erőemelő bajnokok, strongmanek, fekvenyomó bajnokok illusztris társaságára számíthat az, aki október 24-én, szombaton Mártély felé veszi az irányt, ugyanis itt rendezik meg sorban most már a harmadik Herkules Erősember Pároskupát délután 2 órától.

Hódmezővásárhelyről Nagy Zsolt „Joe” és Béni László indul el a megmérettetésen. „Joe” elmondta, hogy alap erőemelő edzésekkel készülnek a versenyre, viszont a szabadtéri tréningeket sem hanyagolhatják el: gumiabroncs forgatás, lengősúly cipelés, „koffer”, kamionhúzás – ezekre egy edzőteremben lehetőség nincs.

És hogy milyen erőpróbákat kell kiállnia a modernkori vitézeknek: szánkóhúzás (kezdésként laza 300 kilogrammot mozgatnak a fiúk), lengősúly (a vállra fektetett vízszintes tengely két oldalán mintegy 150-150 kilós súllyal futnak), koffer (100-120 kilós beton „bőrönd”), Conan-kör (függőleges tengelyre helyeznek el egy 300 kilós traktorkereket, aminek van egy kétméteres rúdja, ezt felemelik a földről, és körbe-körbe sétálnak vele – kifulladásig), tárgypakolás (szikla, farönk, zsák és gumi).

– Ez egy gyilkos sport, gyakoriak a sérülések – ismerte el Nagy Zsolt –, önmagunk és a nézők szórakoztatására mégis csináljuk. Az én kedvencem a lökés, tavaly a társammal, Meleg Antallal 44-et nyomtunk bele 120 kilóval. Tavaly Vásárhelyen, a Herkules Erőversenyen sikerült elcsípnünk az első helyet, erre vagyok a legbüszkébb. Idén is szeretnénk felkerülni a dobogóra. Ebben a sportban a legfontosabb erény a kitartás. Vannak nagyon nagy testű, súlyú versenyzők, mégsem tudnak olyan jól szerepelni, mint kisebb társaik – talán azért, mert több a szív a kisebbekben, jobban akarnak bizonyítani.

Nagy Zsolt beszámolt arról is nekünk, hogy nemcsak erre az egy versenyre készül. Október 10-én Tiszaújvároson részt vesz egy erőemelő versenyen, valamint hatalmas megmérettetés lesz november 4-e és 9-e között a GPC Világkupa is.

ÉR.