Farkas Éva Erzsébet makói polgármestert még 2014. november 26-án hatalmazta fel arra a testület, hogy világítassa át az önkormányzati cégek gazdasági működését. Az Állami Számvevőszék is viszgálatot indított, mely még mindig folyamatban van, s ennek a várható vége 2016 áprilisa. Részeredmények azonban már születtek, s ezek szerint a legnagyobb gazdasági visszaélések a Makói Víziközmű Kft.-nél voltak.

– A május 22-ei rendkívüli testületi ülésen mutattam be először ezeket az eredményeket, s a képviselők akkor arra kértek, hogy bocsássuk el a végelszámolót, mert nem szolgáltatta be időben az adatokat – mondta Farkas Éva Erzsébet. Ezen túlmenően a Legfelsőbb Ügyészségnél büntetői jogi eljárást kezdeményezett a polgármester gazdasági visszaélések gyanúja miatt a víziközmű ellen. A Legfelsőbb Ügyészség a Szegedi Járási Ügyészségnek adta át az ügyet. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság is nyomozást indított a cég vezetősége ellen vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt.

Első körben 2011 és 2013 közötti időszakban a kft. gazdasági és szervezeti működését vizsgálták. Újabb részeredmény született az ügyben. Az adatokból kiderül: 2006-tól 2014-ig Medgyesi Pálnak, valamint az 5 fős vezetőségnek összesen 741 millió forintot fizettek ki különféle jutalmazás címén. Ezen felül pedig a vezetőség által működtetett cégek, vállalkozások olyan munkákat végeztek el, melyet a víziközmű is el tudott volna látni. Ezáltal mintegy 300 millió forintot szivattyúztak ki a Makói Víziközmű Kft.-ből. A három legnagyobb ilyen cég, mely több feladatot is átvett a víziközműtől az Aqua-Komplex Kft., a Reparátor 99 Bt. és a Vízcsepp 98 Bt.

Ezekről az eredményekről a szerdai testületi ülésen tájékoztatták a képviselőket. Czirbus Gábor alpolgármester a grémium előtt a következőket mondta: a szerződésekből egyértelműen látszik, hogy jelentős kiszervezéseket hajtottak végre a víziközműből. Az átvizsgált anyagokból az is kitűnik, hogy a víziközmű gépeivel végezték ezeket a munkákat.

Munkatársunktól. K.