– A Tégy Magadért és Másokért Egyesület szervezésében rendezzük meg az Életutak sorozat következő összejövetelét – mondta szerdán Fáklya Márta, az egyesület elnöke a makói városi könyvtár olvasótermében. Szentpéteri János írásain keresztül mutatkozott be a makói valóság a jelenlévők előtt. Az idős író fiatalként katona, pontosabban repülőtiszt akart lenni, de politikai okokból nem valósíthatta meg az álmát. Mérnök-tanárként dolgozott a helyi szakmunkásképző iskolában, melynek igazgatója is volt.

– Nagyon nehéz feladatot kaptam, mert össze kellett kombinálom az utolsó írásomat, a Marosparti klottgatyásokat az életutammal – árulta el Szentpéteri János. Azt milliőt, amiben a gyerekkora zajlott, azt így pontosan vissza tudta adni a hallgatóságának. A neves zongoraművész, Szentpéteri Csilla édesapjának első regénye a Megkötözve, mely erotikus tartalmú írás. A főhősét egy valós személy ihlette.

Igen termékeny szerző, hiszen öt esztendő alatt tizenöt írása látott napvilágot. – Mikor a két lányom elolvasta a Megkötözvét, azt közölték velem, hogy a szerelem nem ilyen – fogalmazott Szentpéteri János. Az első könyvének direkt olyan utolsó mondata lett, amit egy újabb kötetben tudott folytatni. Ebben már egy nagy csavar volt, mert egy tiszta szerelmet jelenített meg.

Számos téma ihlette már írásra. A Marosparti klottgatyásoknál egy szomorú esemény, édesanyja halála kéztette a munkára. – Olyan ütést kaptam, mely kihozta belőlem a gyermekkori emlékeket, s ebből született meg ez az írás – folytatta az idős szerző. Megérte, mert igen sikeres mű, emellett több olvasója is elmesélte, hogy végigsírták a könyvet. A Villanásokban az Egyedül, illetve a Kutyahűség című részek édesanyjával, s halálával függnek össze.

Legújabb műve, a Csibész vagy áldozat még nem került nyomdába. – Ebben azt állítom, hogy nem mindig a férfiak a csábítók, úgy is fogalmazhatnék, nincs vevő, ha nincs eladó – mosolygott Szentpéteri János. Úgy véli, a férfiak kezében jóval kevesebb csábítási lehetőség van, mint a másik nemében. Az írás ezt a témát fejtegeti több részletben.

Munkatársunktól. K.