Ruhák, szappanos doboz, borotva, póló, hálózsák, pulóver, cipő és zoknik, gyógyszerek – többek között ezt hagyták maguk után az illegális migránsok Klebelesbergtelepen, amit a körzet képviselőjének, Nógrádi Tibornak a felhívásához csatlakozva csatlakozva még júniusban a helybéliek gyűjtöttek zsákokba. „Akuttá vált a probléma Klebelsbergtelepen, a migrációs útvonalak megváltoztak, rengeteg hulladékot hagynak maguk után a választókörzetben, ami fertőzésveszélyt jelent, kiváltképp ebben a melegben” – nyilatkozta akkor portálunknak a körzet fideszes képviselője, a párt helyi elnöke. A képviselő a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft.-vel is egyeztetett, tőlük kaptak zsákokat és gumikesztyűt, illetve jelezték a társaságnak, hogy szeméttel telipakolt zsákokat pontosan hol hagyták, hogy a cég munkatársai be tudják gyűjteni azokat.

 

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. nyári lakossági tájékoztatójában az szerepelt, nem veszélyes-, hanem vegyes települési hulladéknak minősülnek a migránsok által hátrahagyott otthagyott használati tárgyak és ruhadarabok, közegészségügyi-járványügyi teendő nem volt ezzel kapcsolatban. Ezzel együtt a társaság azt írta, hogy lehetőleg puszta kézzel senki sem nyúljon ezekhez a hulladékokhoz. Azt is kérték, hogy jelentsék be a cégnek, hogy hol található illegális migránsok után hátrahagyott hulladék, amit természetesen begyűjt a társaság. „A lakosságtól a mai napig 37 bejelentés érkezett telefonon, illetve e-mailben. Eddig több mint 15 tonna, tartalmát tekintve vegyes ruházatot és élelmiszer csomagoló anyagot szedtünk össze” – tájékoztatott Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Portálunknak elmondta, hogy az Indóház téren a MigSzol Szeged csoport faháza mellől is a társaság szállította el a szemetet, ott változó mennyiségben volt szükséges kihelyezni tartályt és biztosítottak több száz zsákot is. Nem csupán Szegeden dolgoztak a környezetgazdák, a röszkei ideiglenes gyűjtőpontnál is a társaság végezte a hulladékszállítást, a kihelyezett 4 köbméteres zárt edényzeteket ürítették szükség szerint.

 

A hulladék begyűjtésén és elszállításán kívül az illegális migráció további pluszfeladatokat adott a társaságnak, például ingyenesen hívható zöld számot hirdettek meg szórólapon az érintett szegedi városrészek lakóinak, és bárkinek a honlapunkon és médiában a migráns hulladék észlelése és bejelentése ügyében melyet heti háromszori körjárattal gyűjtötték össze. A cégvezető hozzátette, pluszszolgáltatást is végeztek, a hulladék begyűjtésére több száz zsákot biztosítottak, továbbá több ezer védőkesztyűt és egészségügyi maszkot. Makrai László kérdésünkre elmondta, az is többletet jelentett a társaságnak, hogy az illegális migránsok utáni szemétszedés miatt a szokásosnál több járművet állítottak szolgálatba hétköznapokon, illetve hétvégén is végezték a hulladékbegyűjtést.

 

„A rendőrséggel és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal szerződéses viszony keretében szállítunk, emellett a civileket segítjük. Minden költséget külön könyvelünk, mert információnk szerint a szakminisztérium később téríti a közszolgáltatók költségeit” – tudatta Makrai László, akitől azt is megtudtuk, hogy bár az illegális migráció fő útvonala már nem térségünket érinti, jelenleg is fenntartják a telefonügyeletüket, kezelik a lakossági bejelentéseket, a járőrszolgálatot sem szüntették meg, szükség esetén pedig ürítik a hulladékgyűjtő edényeket.

Forrás: szegedma.hu