A Makói Egyesített Népjóléti Intézmény (ENI) és az önkormányzat közösen rendezte meg kedden a Drogprevenció és kiútkeresés című programot, melynek a Hagymaház adott otthont. – A legfontosabb feladatunk a prevenció, vagyis a megelőzés, s ez a drogfogyasztásra is igaz – emelte ki Tóthné Balázs Andrea, az ENI vezetője. A program lényege a kiút: aki belekerült a fogyasztásba, annak azt kívánták megmutatni, hogyan jöhet ki belőle. A szerek okozta hatást drámaian szemléltették a Mentő-Öv Csoport Alapítvány tagjai, akik egy rövid jelenetben adták elő egy kezdő drogos tragédiáját.

A rendezvényen dr. Zacher Gábor is előadást tartott. – Fenyegetéssel, erőszakkal senkit sem lehet leszoktatni a drogfogyasztásról – fejtette ki a toxikológus főorvos. Elmondása szerint a magyar kábitószerhelyzet ott helyezkedik el, ahol a magyar labdarúgás: büszkék nem lehetünk rá, mert az unió alsó harmadában vagyunk mind a kettőben. – Attól, hogy egy dílert letartóztatnak, az ellátói oldal nem változik meg, hanem egy újabb terjesztő lép a helyébe – folytatta az orvos. Ez a bűnűgyi statisztikát szépítheti, hiszen nő a letartóztatások száma, de a felhasználói oldal ebből semmit nem vesz észre, s ez a probléma. Ezért elsősorban az emberek értékrendjében kell változtatásokat eszközölni.

– Magyarországon körülbelül 20 ezer drogfogyasztó lehet – hangsúlyozta Zacher Gábor. Ebből mintegy 6-7 ezer intravénás droghasználó, nagy többségük budapesti, ezen kívül ezer opiátfüggő, akikből 700 áll kezelés alatt, 300 pedig gyakorló felhasználó, kik jelentős része Csongrád megyei. – Tízezren pedig rendszeresen fogyasztanak marihuánát, olyanok is, akikről a környezetük nem is sejti – sorolta a toxikológus. A fennmaradó 2-2,5 ezren pedig egyéb szereket használnak.

– Amíg Makóra autóztam, két szülő is felhívott, mit tudnak tenni huszon egynéhány éves gyermekükkel, aki drogozik, sajnos szinte semmit, válaszoltam nekik – emelte ki Zacher Gábor. Megoldásként a motiváció jöhet szóba, azt lehet tenni a szülőknek, a családnak, a barátoknak, hogy megmutatják, miért is érdemes változtatni a jelenlegi önromboló életmódjukon. Ez azonban nagyon nehéz.

A szakember szerint a szerekhez nyúlók kora szép lassan kitolódik. Míg korábban a kamaszok próbálkoztak a drogokkal, napjainkban egyre idősebbek is érdeklődnek irántuk. Zacher Gábor úgy véli, hogy húsz-huszonöt esztendő múlva akár a nyugdíjas korosztály is alkalmi fogyasztó lehet. – Ahogy haladunk az amerikanizálódás felé, nem kizárt, hogy egy idősek otthonában elpattintanak majd egy alkalmi spanglit a lakók, ez most még kicsit utópisztikusnak hangozhat – tette hozzá a főorvos.

Munkatársunktól. K.