Sokakban félelmet kelt ez a szó, hogy elbutulás – kezdi Dr. Mayer Péter – látva mások butaságát. Sok szerencsétlen embert látunk az utcán, padokon feküdve, de vannak olyanok is, akik esténként magukról nem tudva bolyonganak – emiatt minden ember fél a kiszolgáltatottságtól, hogy nehogy ilyenekké váljanak.

Természetesen vannak olyan emberek, akik akár 100. évet is megérhetik, és hozzátartozóikkal együtt ünnepelhetnek –folytatja Dr. Avramov Katalin. Az elbutulás részben életkor, részben pedig életmód függő. Magasabb értelmi színvonalról később kerül az elbutulás állapotába az ember, hiszen aki egész életében képezte magát, pl. sokat olvasott, annak lesznek tartalékai.

Biológiailag sajnos egy meghatározott tény, hogy az idő előrehaladtával az agy veszít a térfogatából, eltűnnek idegpályák, és ez csökkenti az agyműködési képességeket. Nagyon fontos, hogy ha hozzátartozónkon mutatkoznak az elbutulás jelei, tehát nem tud már beszélni, dühkitörései vannak, vagy nem tud már úgy koncentrálni, akkor ne hagyjuk magára, vigyük el családi rendezvényekre, és óriási türelmet tanúsítsunk felé.

sk