A rendezvény kezdete előtt csupa boldog zsibongás töltötte meg a Fekete Sas folyosóit, magát a dísztermet is. A páholyokban még az utolsó próbák zajlottak, előkerültek a keményített alsószoknyák, kötények, pántlikák.

A fellépők sokan voltak és sokfélék: Földeák, Orosháza, Maroslele, Mindszent, Bordány, Szatymaz, Székkutas, Vásárhely mind elküldték népdalköreiket, hogy együtt ünnepeljék a dalt.

A szervező feladatot a 15 éves fennállását ünneplő Aranykalász Népdalkör vállalta magára, amely felvidéki dalcsokorral kedveskedett a vendégeknek.

Győri Sára szakmai vezető kiemelte, hogy a közös emlékek felidézésére és új barátságok létrejöttére is lehetősége lesz a résztvevőknek a fellépések utáni vacsora alkalmával.

A műsorszámok előtt Benkő Zsolt önkormányzati képviselő, a Gazdasági Egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket. – Az egyesület már két népdalkört is támogat, és bízzunk benne, hogy a következő 15 évben is ez így lesz. Az életünket végig kíséri a dal, és azért is fontosak az ilyen összejövetelek, mert Önök mint kis közösségek így továbbviszik a hagyományokat – fogalmazott Benkő Zsolt.

A szatymazi Barackvirág Népdalkör 17 éve alakult. Akkor még asszonykórus volt, de öt év munka után átalakult népdalkörré. – Ezután indultunk el azon a minősítő úton, amely öt Arany Páva díjjal és két Nagydíjjal járt együtt – mesélte Kónya Géza, a népdalkör szakmai vezetője. A mai rendezvényre Galga-menti népdalokat adtak elő, őszi, szüreti témában.

Az Algyői Hagyományőrző Citerazenekar is előadta produkcióját a dalos találkozón. A ’70-es években alakult zenekar rengeteg díjjal büszkélkedhet, ezek között számos országos arany fokozatú minősítés szerepel, míg 2009-ben alkotói díjat is átvehetett a csapat, amelyből most jelen volt Süli Tibor zenekarvezető (prímcitera), Király Imre (tenorcitera), Fodor László (tenorcitera) és Biacsi János, aki köcsögdudán játszott, és egy alföldi betyáros népdalcsokrot hoztak Hódmezővásárhelyre.

ÉR.