A beiskolázás kezdetével, annak jegyében telt a szombat délelőtt Makón, a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola tankertjében.

“Örömömre szolgál, hogy egyre elkötelkezettebb diákok jönnek hozzánk tanulni, akik tényleg ezt a szakmát szeretnék választani. A MAMA – Maradj Makón -programot tavasszal indítottuk útjára, aminek keretén belül már 50 végzős diáknak szereztünk munkát. Ez az amit szeretnénk folytatni.” – mondta el Horváth Zoltán, a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatója.

Az iskola tankertjében a növénytermesztést, a kertészetet, a zöldségtermesztést, a szőlészetet valamint az oktatást elősegítő tárgyakat próbálhatták ki a kilátogatók. A veteményesben a diákok ültetik, gondozzák majd betakarítják a termést. A megfelelő minőségű árukat ezután a makói piacra szállítják, ahol értékesítik azokat. Mindez a “Helyi Diák” védjegy létrejöttének köszönhető, ami pont 1 éves lett. A piacon kívül helyi vállalkozók és vendéglátók hasznosítják a diákok által megtermelt növényeket, gyümölcsöket.

A tankertbe kiérkezőket 4 csoportba osztották, minden csapat 7 állomáson ment keresztül. Az egyes állomásokon más-más ismereteket sajátíthattak el. Ilyenek voltak többek között a palántaültetés vagy a körte dzsem főzés. A zöldségeken kívül a munkagépeket is meg lehetett tekinteni, illetve ki is lehetett próbálni, bele is lehetett ülni. A délelőtt folyamán a tanárok által, különböző gabonákból készült finomságok kóstolására volt lehetőség.


A nap további részében 2 órakor a Galamb József iskola toronyórájának készítőit köszönti Horváth Zoltán, a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatója. Mindezek után a “Legszebb konyhakert” verseny eredményhirdetése történik meg, ahol egy makói óvoda kertjéért is lehet szorítani.

Sz.Viktor