Láncfűrészek és csiszológépek zajától volt hangos csütörtökön a makói régi tűzoltó szertár. Három képzőművész óriási rönkökből vágta ki a későbbi műalkotások alapjait. Ugyanis a 25. Hagymafesztiválra baglyot, jégmadarat és virágot ábrázoló oszlopokat készítenek. A tervek szerint – a fesztivál végeztével – a faragványok makói közintézményeket fognak díszíteni.

– Két társammal, az albertirsai Gérné Mezősi Arankával, valamint az Orosházáról érkezett Kovács Sándorral szobrászkodunk egészen vasárnapig – tudtuk meg Bárdi Andreától, aki makói Bartók iskola művészeti tanára. A munkát most kezdték: előbb fehér krétával felrajzolták a rönkökra a formát, s utána láncfűrsszel vágták le a nagyobb darabokat. Ezt követően finomítják, érlelik a szobrokat.

Ez az első fafaragó tábor a Maros-parti városban, melynek keretében készülnek az élőlényeket ábrázoló oszlopok. Mivel ezek a formák közelebb állnak az emberekhez. Ugyanis a fesztivál végeztévek helyi közintézményekbe kerül a bagoly és társai. Nyárfát munkálnak meg, így nem lesz egyszerű az aprólékos faragás, de a trió nem ijedt meg a kihívásoktól.

Kovács Sándornak a szenvedélye, a hobbija és részben állása is fafaragás. – Már gyermekként kezdtem a farigcsálást, kisebb dolgokkal, például kulcstartóval, kincses ládikával és ékszerdobozkával – árulta el az oroszházi fiatalember. Mikor első komolyabb szobrát – egy három és fél méteres alkotást – készítette, még nem volt 20 esztendős. Miért fával dolgozik? – Egy újabb esélyt akarok neki adni és lelket szeretnék bele varázsolni – kaptuk meg a választ kérdésünkre.

Munkatársunktól. K.