A rendezvény ideje alatt nemcsak a gasztronómia szerelmeseinek kedveskednek helyi, autentikus ételekkel, és mutatják be azok elkészítését, hanem lelkes amatőr/profi főzőcsapatok jelentkezését is várnak, akik szombaton egy főzőverseny keretében mérhetik össze tudásukat.

A zene iránt fogékony közönség számára is remek kikapcsolódás biztosított, hiszen színpadra lép a Why Not, a Twentees zenekar és a Crazy Blues Band, valamint szombaton városi fúvószenekari találkozó, míg vasárnap a IX. Katonazenekari Fesztivál várja a rendezvényre kilátogatókat.

Jelentkezési lap ITT letölthető!

III. VÁSÁRHELYI „ÍZÖK” FESZTIVÁLJA (VIF)

2015. szeptember 26-27

„Vásárhelyikum” – Tradicionális Vásárhelyi Ételek bemutatkozás

Főzőverseny kiírás

Időpont: 2015. szeptember 26. (szombat)

Helyszín: Hódmezővásárhely Kossuth tér

A fesztivál célja:

A hódmezővásárhelyi és környéki főzés, sütés hagyományainak felkutatása és a mai igényekhez igazodó alkalmazása. A napjainkban lendületesen fejlődő falusi és városi turizmus gasztronómiai irányú fejlesztése, a térség vendéglátó helyeinek kiváló vendégcsalogató kínálatának bővítése, a térségi ételek, ételsorok kialakításának lehetősége, térségi gasztronómiai kiadványok kiadása. Valamint a városunkra jellemző egyedi, speciális tárgyak, szokások, emlékek, személyek, művek felkutatása, bemutatása… vagyis mindent ami vásárhelyi, vagyis Vásárhelyikum.

A főzőverseny mottója: „Ahogy már régön is szerettük!”

Célja: Megtalálni, csokorba gyűjteni, bemutatni és népszerűsíteni a hagyományos vásárhelyi ételeket és megtalálni a „Vásárhelyikum” kategóriába sorolandó CSAK ERRE a tájegységre jellemző ételeket.

Elkészítési mód: Helyszínen; Otthon (csak a 3. kategória esetén)

Időtartam: 0900 – 1400 –ig

Étel zsűrizés: 1300 – 1430

Módszer: komplex, a szempontok figyelembevételével

Eredményhirdetés: 1500

Feladat: Tradicionális vásárhelyi étel elkészítése

 

Kategóriák: 1. Tradicionális vásárhelyi Táskaleves

2. Tradicionális vásárhelyi Főételek (Döröllye; Birkapörkölt; Marhapörkölt)

3. Tradicionális vásárhelyi Sütemények (Fenéken sült túrós lepény, Barátfüle,

Lakodalmas perec, Vízen-kullogó, stb.)

Nevezési feltételek, szempontok:

  1. Nevezni saját alapanyaggal lehet, asztalról, székekről, főzéshez szükséges tűzről a csapatoknak kell gondoskodnia. Nevezési díj nincs. Az első és a második kategóriában az elkészítés a helyszínen történik, míg a harmadik a sütemény kategóriában, amennyiben nincs lehetősége a helyszínen megsütni az ételt úgy az elkészítés bemutatása véget kérjük, hogy egy alapmennyiséget a helyszínen készítsenek elő, míg a kóstolásra, fogyasztásra szánt kész mennyiséget otthonról is elhozhatják a csapatok.
  2. Nevezni, 2015. szeptember 18-ig, csapattal (a csapat és a csapatkapitány (Ízmester) nevének megadásával) vagy egyénileg, az elérhetőségek, és az étel elnevezésének megadásával, Csáki Zsolt gasztro-szervezőnél a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével a hod.gasztrolovag@gmail.com elektronikus levélcímen (levél tárgya: VIF 2015), vagy aláírva személyesen Sonkoly Ágnes (Besenyei Ferenc Művelődési Központ) szervezőnél a Besenyei Ferenc Művelődési Központban lehet. Egy csapat több kategóriában, illetve egy kategórián belül több étellel is nevezhet!!! Minden ételt külön jelentkezési lapon kérjük beadni!
  3. Az ételeket csak a saját csapat fogyasztására lehet elkészíteni. A csapat létszáma nincs korlátozva. Az ételek árusítása, közfogyasztásra bocsájtása csak az erre engedéllyel rendelkezőknek lehetséges!
  4. Az ételeket 5 tagú zsűri értékeli és a legjobb csapatok elnyerik az „Vásárhelyikum” minősítés arany, ezüst és bronz fokozatát. Az elbírálás során figyelembe veszi a zsűri az étel ismeretét, a csapat-együttműködést, az alapanyagok megválogatását, az elkészítés módját és minőségét, az ételek ízét, harmóniáját, küllemét.

Nevezzen be Ön is egyénileg vagy csapatával!

 

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc – biztonsági és Állategészségügyi Osztálya a közfogyasztásra (is) bocsátott ételek esetén az alábbi feltételekkel járult hozzá a versenyek megrendezéséhez.

  1. „A főzőverseny helyszínén csak engedélyezett üzemből (bérvágásból, bérfeldolgozásból) származó alapanyagokból készült ételféleségeket bocsáthatnak közfogyasztásra.”
  2. „Valamennyi felhasználásra kerülő élelmiszer alap- és segédanyag, félkész termék származását és fogyasztásra való alkalmasságát hitelt érdemlő dokumentációval a helyszínen biztosítani kell.”
  3. „A főzéshez felhasználandó húsok és zöldségfélék előkészítésének higiénés feltételeit biztosítani kell.”
  4. „A főzés helyszínén az alapanyagok és ételek környezeti szennyeződéstől való védelmét biztosítani szükséges.”
  5. „Az ételek kiszolgálásához egyszer-használatos edényeket kell biztosítani.”
  6. „Csak olyan személyek végezhetik a húselőkészítést és a főzést, valamint az ételek kiosztását, akiknek higiénés alkalmasságuk hitelt érdemlő módon (egészségügyi könyv) igazolt”, vagy legalább háziorvosi igazolással rendelkeznek a fertőzésmentességről.

Időpont: 2015. szeptember 26. (szombat)

Helyszín: Hódmezővásárhely Kossuth tér

A fesztivál célja:

A hódmezővásárhelyi és környéki főzés, sütés hagyományainak felkutatása és a mai igényekhez igazodó alkalmazása. A napjainkban lendületesen fejlődő falusi és városi turizmus gasztronómiai irányú fejlesztése, a térség vendéglátó helyeinek kiváló vendégcsalogató kínálatának bővítése, a térségi ételek, ételsorok kialakításának lehetősége, térségi gasztronómiai kiadványok kiadása. Valamint a városunkra jellemző egyedi, speciális tárgyak, szokások, emlékek, személyek, művek felkutatása, bemutatása… vagyis mindent ami vásárhelyi, vagyis Vásárhelyikum.

A főzőverseny mottója: „Ahogy már régön is szerettük!”

Célja: Megtalálni, csokorba gyűjteni, bemutatni és népszerűsíteni a hagyományos vásárhelyi ételeket és megtalálni a „Vásárhelyikum” kategóriába sorolandó CSAK ERRE a tájegységre jellemző ételeket.

Elkészítési mód: Helyszínen; Otthon (csak a 3. kategória esetén)

Időtartam: 0900 – 1400 –ig

Étel zsűrizés: 1300 – 1430

Módszer: komplex, a szempontok figyelembevételével

Eredményhirdetés: 1500

Feladat: Tradicionális vásárhelyi étel elkészítése

 

Kategóriák: 1. Tradicionális vásárhelyi Táskaleves

2. Tradicionális vásárhelyi Főételek (Döröllye; Birkapörkölt; Marhapörkölt)

3. Tradicionális vásárhelyi Sütemények (Fenéken sült túrós lepény, Barátfüle,

Lakodalmas perec, Vízen-kullogó, stb.)

Nevezési feltételek, szempontok:

  1. Nevezni saját alapanyaggal lehet, asztalról, székekről, főzéshez szükséges tűzről a csapatoknak kell gondoskodnia. Nevezési díj nincs. Az első és a második kategóriában az elkészítés a helyszínen történik, míg a harmadik a sütemény kategóriában, amennyiben nincs lehetősége a helyszínen megsütni az ételt úgy az elkészítés bemutatása véget kérjük, hogy egy alapmennyiséget a helyszínen készítsenek elő, míg a kóstolásra, fogyasztásra szánt kész mennyiséget otthonról is elhozhatják a csapatok.
  2. Nevezni, 2015. szeptember 18-ig, csapattal (a csapat és a csapatkapitány (Ízmester) nevének megadásával) vagy egyénileg, az elérhetőségek, és az étel elnevezésének megadásával, Csáki Zsolt gasztro-szervezőnél a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével a hod.gasztrolovag@gmail.com elektronikus levélcímen (levél tárgya: VIF 2015), vagy aláírva személyesen Sonkoly Ágnes (Besenyei Ferenc Művelődési Központ) szervezőnél a Besenyei Ferenc Művelődési Központban lehet. Egy csapat több kategóriában, illetve egy kategórián belül több étellel is nevezhet!!! Minden ételt külön jelentkezési lapon kérjük beadni!
  3. Az ételeket csak a saját csapat fogyasztására lehet elkészíteni. A csapat létszáma nincs korlátozva. Az ételek árusítása, közfogyasztásra bocsájtása csak az erre engedéllyel rendelkezőknek lehetséges!
  4. Az ételeket 5 tagú zsűri értékeli és a legjobb csapatok elnyerik az „Vásárhelyikum” minősítés arany, ezüst és bronz fokozatát. Az elbírálás során figyelembe veszi a zsűri az étel ismeretét, a csapat-együttműködést, az alapanyagok megválogatását, az elkészítés módját és minőségét, az ételek ízét, harmóniáját, küllemét.

Nevezzen be Ön is egyénileg vagy csapatával!

 

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc – biztonsági és Állategészségügyi Osztálya a közfogyasztásra (is) bocsátott ételek esetén az alábbi feltételekkel járult hozzá a versenyek megrendezéséhez.

  1. „A főzőverseny helyszínén csak engedélyezett üzemből (bérvágásból, bérfeldolgozásból) származó alapanyagokból készült ételféleségeket bocsáthatnak közfogyasztásra.”
  2. „Valamennyi felhasználásra kerülő élelmiszer alap- és segédanyag, félkész termék származását és fogyasztásra való alkalmasságát hitelt érdemlő dokumentációval a helyszínen biztosítani kell.”
  3. „A főzéshez felhasználandó húsok és zöldségfélék előkészítésének higiénés feltételeit biztosítani kell.”
  4. „A főzés helyszínén az alapanyagok és ételek környezeti szennyeződéstől való védelmét biztosítani szükséges.”
  5. „Az ételek kiszolgálásához egyszer-használatos edényeket kell biztosítani.”
  6. „Csak olyan személyek végezhetik a húselőkészítést és a főzést, valamint az ételek kiosztását, akiknek higiénés alkalmasságuk hitelt érdemlő módon (egészségügyi könyv) igazolt”, vagy legalább háziorvosi igazolással rendelkeznek a fertőzésmentességről.

Forrás: Varga Anikó